Dubaj plánuje výrazně navýšit kapacity pláží. Populace má do 20 let vzrůst o tři čtvrtiny

Dubaj chce výrazně zvětšit kapacitu svých pláží.

Dubaj chce výrazně zvětšit kapacitu svých pláží. Zdroj: visitdubai.com

Dubaj chce výrazně zvětšit kapacitu svých pláží.
Dubaj chce výrazně zvětšit kapacitu svých pláží.
Kite Beach je jedna z nejpopulárnějších dubajských pláží.
Dubaj také plánuje během příštích dvou dekád navýšit svou populaci o 76 procent.
Dubaj také plánuje během příštích dvou dekád navýšit svou populaci o 76 procent.
20
Fotogalerie

Nejlidnatější město Spojených arabských emirátů chystá v příštích dvaceti letech mohutnou expanzi. Navzdory globálnímu útlumu v cestování a ekonomickým potížím, které přinesla koronakrize, hodlá Dubaj v budoucnu nadále sázet především na turistický ruch, informuje agentura Bloomberg. Detailní plán městského rozvoje, jenž v sobotu představily tamní autority, počítá například s navýšením kapacity dubajských pláží o 400 procent.       

Zároveň se má více než zdvojnásobit počet hotelů a zelených ploch v pouštní metropoli, kam už před pandemií jezdily miliony turistů ročně, více než do celé Indie. Dubaj chce také rozšířit veřejnou dopravu a průmyslové zóny. Většina občanů má žít nanejvýš 800 metrů od nejbližší železniční či autobusové zastávky. Až 60 procent území se má stát chráněnou přírodní rezervací. Vláda též očekává, že do roku 2040 stoupne počet obyvatel Dubaje o 76 procent, z nynějších 3,3 milionu na 5,8 milionu. 

Dubaj je už nyní pokládána za jedno z nejvýznamnějších center byznysu a cestovního ruchu na Blízkém východě. Od šedesátých let minulého století se proměnila z malého pouštního městečka v globální metropoli, kterou proslavily luxusní hotely, písečné pláže a uměle vytvořené ostrůvky.

V poslední době se však kromě pandemie koronaviru potýká s tvrdou konkurencí ze sousední Saúdské Arábie. Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán aktuálně pracuje na výstavbě řady futuristických projektů a měst a chce rovněž dvojnásobně zvětšit rozlohu hlavního města Rijádu. „Cena dubajských nemovitostí se od roku 2014 propadla o třetinu, kvůli poklesu ceny ropy,“ píše agentura Bloomberg. Pandemie též loni zavinila snížení tamní populace o 8,4 procenta. 

Ekonomika blízkovýchodních států je často postavená na vývozu ropy. Spojené arabské emiráty se stejně jako jejich sousedé, musejí podle Bloombergu připravit na dobu, kdy zásoby fosilních paliv dojdou, nebo se z ekologických důvodů přestanou využívat.