ECB chystá tajný metr pro nákup dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská centrální banka chce snížit úrokovou zátěž vysoce zadlužených ekonomik na periferii starého kontinentu. Řešením se má stát výkup státních dluhopisů, jejichž úroky vzrostou na mez, kterou nebudou moci dotčené vlády zaplatit.

Místo zvažovaného a předem zpochybňovaného stanovení pevné výnosové hranice, po vzoru švýcarského boje proti příliš silnému franku, plánují však centrální bankéři měnové unie pouze neoficiální shodu na tomto prahu. Postup po jeho proražení má být stejný jako u „veřejné“ varianty: intervence na sekundárním trhu. „Má jít o tajnou výši sazby,“ tvrdí server deníku Die Welt.

Pro první postup údajně hovoří psychologické uklidnění trhu, proti němu obava, že známý strop bude svádět ke spekulacím.

Navenek zatím žádná čísla skutečně neprosákla. Jisté ale je, že se limity budou snažit zabránit prolomení psychologické sedmiprocentní mety u klíčových desetiletých obligací, která je dlouhodobě neudržitelná a nutí vlády k žádosti o mezinárodní finanční pomoc, jako tomu bylo v roce u Řecka a Portugalska. Do stejné smrtící zóny se dostala loni v listopadu a zkraje roku 2012 Itálie, následovalo dvojí pumpování levných dlouhých peněz z Evropské centrální banky do komerčních bank euroklubu. Španělsko pokořilo magickou „sedmičku“ letos v červenci.

O tom, jak by případné nákupy bondů mohly vypadat, rozhodne ECB na svém nadcházejícím zasedání. Sejde se ve čtvrtek 6. září ve Frankfurtu nad Mohanem. Aby bylo o čem jednat, požádali specialisté banky o názor kolegy ze členských států. Jejich doporučení mají sloužit jako podklad pro diskuzi. „Verdikt nepadl, neexistují ani závěry pro vedení ECB,“ cituje tisk zasvěcené zdroje.

Oficiální hranice, podotýkají pozorovatelé, má ovšem odzvoněno. „V Radě guvernérů určitě,“ zní napříč scénou.
Padá tím výhoda, že by oficiální práh působil uklidňujícím dojmem na trhy. „Pokud budou investoři a spekulanti vědět, od jaké hladiny Evropská centrální banka zasáhne, nebudou se pokoušet, aby tuto metu zdolávali,“ říkají experti.
Kritici si naopak myslí, že veřejně dostupný limit bude o to více pokoušet a lákat. Patří k nim jak některé národní centrální banky, tak německá vláda. Berlín, který tvrdě prosazuje nezávislost ECB na politických zájmech, je přesvědčen, že jde o hodně rizikový nástroj. „Můj úsudek říká, že takovému kroku je třeba se vyhnout. Po zafixování úroků může velmi rychle dojít k zaplavení trhu levnými penězi a nárůstu inflace. Takový postup navíc odporuje zásadám tržní ekonomiky,“ upozorňuje šéf poslanecké frakce FDP Rainer Brüderle.