Ekonomická provázanost Česka a Řecka? Téměř nulová, uvádí ČSÚ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Vzájemné toky zboží, služeb a kapitálu mezi Českou republikou a Řeckem mají jen malou intenzitu. Vývoz českých firem do Řecka se od ledna do května letošního roku drží na zhruba 3,3 miliardy korun a dovoz mírně přesahuje 2,3 miliardy korun. V obou případech to je pouze 0,25 procenta celkového objemu obchodu se zbožím mezi Českem a EU, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Podíl Řecka na českém zahraničním obchodě je dlouhodobě marginální. „Takto nízká intenzita zbožových obchodů s Řeckem by v souhrnu neměla v případě nových řeckých potíží představovat pro exportéry v Česku větší problém. Platí to i pro dovozy z Řecka,“ uvedla Drahomíra Dubská z oddělení svodných analýz ČSÚ. Řecko se v současné době potýká s velkými finančními problémy a bez půjček by v podstatě ihned zbankrotovalo.

Podle ČSÚ jsou také přímé a portfoliové investice - v tocích výnosů podle běžného účtu platební bilance - prakticky nulové. Portfoliové investice letos v prvním čtvrtletí přinesly Česku v čistém vyjádření pouze 1,5 milionu korun, za rok 2014 pak 0,6 milionu korun. Znamená to mimo jiné, že české banky ve svých portfoliích řecké dluhopisy prakticky nemají.

Řecko stojí hlavně na turismu

Pro Řecko, které bylo loni pátým nejčastějším cílem návštěv českých občanů, je důležitý hlavně turismus. Na tamním HDP se podílí zhruba osminou. Loni nechali čeští turisté podle platební bilance ČNB v Řecku 2,3 miliardy korun, zatímco řečtí turisté na svých cestách po Česku jen 0,9 miliardy korun.

Řecký parlament v noci na dnešek schválil první balík úsporných reforem, které výměnou za finanční pomoc požaduje eurozóna. Atény si tak otevřely cestu k dojednání záchranného programu ve výši až 86 miliard eur.

Eurozóna v principu s dalším balíkem pomoci souhlasí

Ministři financí eurozóny již dali na vědomí, že v principu s poskytnutím tříleté finanční pomoci souhlasí. Než dohoda vznikne, potřebuje Řecko překlenovací půjčku. Na její podobě se ministři eurozóny dnes údajně rovněž dohodli.

Peníze půjdou ze staršího unijního záchranného fondu, za který ručí všechny země EU, tedy i Česko. Česko a další nespokojené země proto mají získat záruky, které ztrátě peněz zabrání. Evropská centrální banka (ECB) mezitím ohlásila, že zvýšila objem nouzového financování řeckých bank.