EU a svět: společná dohoda byla blízko

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy

Angela Merkelová, Nicolas Sarkozy Zdroj: Evropska unie

Dluhová krize dospěla do bodu zlomu: stal se jím, jak potvrzují zákulisní informace, summit skupiny G20 v Cannes. Na něm se představitelé Evropské unie a světa poprvé přiblížili společnému řešení. Scénář, který vypracovali, však ztroskotal na odporu Německa.

Rovněž v Cannes, ještě před summitem, pak vymysleli kancléřka Angela Merkelová a prezident Nicolas Sarkozy plán, jak zrušit řecké referendum a odstranit premiéra Jorgose Papandrea. Jeho katem se stal ministr financí Evangelos Venizelos, který plebiscit odmítl a vyvolal vládní krizi.

Výsledkem je pokračování nejistoty. Úroky italských státních dluhopisů se vyšplhaly nejvýše od roku 1997, evropské trhy a euro ztrácely. Nervozitu dále přiživily špatné zprávy o poklesu průmyslové výroby v Německu a propadu maloobchodu v eurozóně i EU.
První část „operace G20“ spočívala ve zvýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu. Mělo jít o 250 až 300 miliard dolarů, informoval deník Financial Times. Tyto peníze by neposílily kapacitu Fondu finanční stability (EFSF). Sloužily by k půjčování marodným ekonomikám, ovšem za určitých okolností i EFSF.

Krokem dvě bylo vyčlenění rezervní měny MMF, takzvaných zvláštních práv čerpání (SDR), v hodnotě 250 miliard dolarů podle podílů členských zemí ve fondu. S touto možností souhlasily USA, které jsou největšími akcionáři MMF.

Ve třetí etapě se uvažovalo, že státy eurozóny vyzvednou svá SDR o objemu 60 miliard dolarů a nalijí je do podfondu EFSF. K této sumě by přihazovali další investoři. Návrh zatrhla německá Bundesbank, její veto udělalo tečku i za zbylými dvěma úmysly.
Zmařenou akci se pokusí vzkřísit nový summit G20, sejít se má před Vánoci.

V Německu se mezitím vyhrotil spor kvůli zvažovanému přesunu části jeho rezerv speciální měny MMF do Fondu finanční stability. Podle tisku nemělo jít pouze o převod zvláštních práv čerpání (SDR), ale také o zlato a část deviz. Mluvčí vlády připustil, že v Německu se o tématu mluvilo – protože správce těchto aktiv, centrální ústav Bundesbank, kvůli ohrožení své nezávislosti jakýkoli záměr tohoto typu odmítl, odjela Merkelová s tímto výrokem do Francie.

Bundesbank obviňuje nyní z útoku na svou pozici Evropskou centrální banku. Tedy banku, jejíž svrchovanost vůči politice Berlína v uplynulých měsících vytrvale hájil. „Důvěra mezi oběma domy je silně otřesena,“ napsaly Financial Times Deutschland. Rozkol způsobila interní analýza ECB, ve které se její právníci zabývali možností jak využít měnových rezerv států euroklubu ve prospěch EFSF. Německý díl obětovaných SDR byl vyčíslen na patnáct miliard dolarů.

Řecko, nejbolavější místo měnové unie, prožilo včerejšek čekáním na oficiální oznámení Papandreovy demise a detaily o podobě nové přechodné vlády. Složena má být z politiků a úředníků.