EU je připravená jednat o rozchodu, čeká na britskou žádost

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Oznámení výsledků britského referenda
Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson
Nával kolem auta Borise Johnsona
vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda
Příznicvi brexitu slaví
10
Fotogalerie
Evropská unie je podle šéfa vrcholných schůzek společenství Donalda Tuska připravená začít jednat o rozchodu s Británií i dnes, ale bez oznámení formálního oznámení britského odchodu nejsou rozhovory možné. Německá kancléřka Angela Merkelová mezitím ve Spolkovém sněmu uvedla, že země odcházející z EU nemůže očekávat, že se zbaví povinností, ale nadále bude moci užívat všech práv.

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt nadnesl možnost nového referenda o britském členství v unii, to ale zároveň odmítl jeho vládní kolega David Lidington.

Tusk připustil, že výsledek britského referenda z minulého týdne není scénářem, o kterém by EU snila. Je však podle něj připravena začít jednat s Londýnem třeba i dnes na unijním summitu v Bruselu.

Zdůraznil však, že pouze britská vláda může iniciovat rozhovory o odchodu z EU. Tusk chce také navrhnout, aby se k diskusi o budoucím směřování unie lídři 27 zemí unie, tedy bez Británie, neformálně sešli v září v Bratislavě. Slovensko totiž bude ve druhém pololetí unii předsedat.

Brexitem se bude zabývat i dnešní summit. Večeře v Bruselu bude pro britského premiéra Davida Camerona první příležitostí seznámit šéfy států a vlád zemí Evropské unie nejen s výsledky čtvrtečního referenda, ale také s představou Londýna o tom, jak nyní dál.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že zakázal pracovníkům komise předběžná či zákulisní jednání s britskou stranou do chvíle, než Londýn formálně oznámí svůj záměr odejít. Podle něj nesmí trvat nejistota kolem brexitu. „Rád bych od britských přátel slyšel, co chtějí, abychom mohli pokračovat,“ řekl v Evropském parlamentu.

Merkelová ve Spolkovém sněmu upozornila, že si Londýn nemůže vybírat jen to, co je pro něj výhodné. Evropa s Británií jako s budoucí třetí zemí jednání povede tak, aby nezpochybnila výdobytky zbylých 27 členských zemí. „Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu - lidí, zboží, služeb a kapitálu,“ řekla.

Lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP Nigel Farage v europarlamentu vyzval k uzavření rozumné bezcelní dohody mezi EU a Británií, v opačném případě podle něj budou ztráty Evropy větší než britské. Prohlásil také, že Británie nebude jedinou zemí, která z EU vystoupí.

Britský ministr Hunt naznačil, že by Británie mohla uspořádat další referendum o členství v EU, pokud by se jí podařilo vyjednat s Bruselem novou dohodu, která by jí zajišťovala plnou ochranu svých hranic. To ale odmítl jeho kolega Lidington. „Nemyslím, že by to bylo v pořádku (zopakovat referendum). V demokracii je záhodno respektovat výsledky hlasování a zařídit se podle nich,“ řekl.

Britský ministr financí George Osborne upozornil, že Británie bude muset zvýšit daně a omezit státní výdaje, aby se vypořádala s hospodářskými následky brexitu.

Ekonomika se ale po šoku způsobeném čtvrtečním referendem vzpamatovává. Evropské akcie zahájily dnešní obchodování růstem, na trzích zpevňují hlavně akcie bank a dalších finančních společností, které za poslední dva dny zažily nejhorší propad. Britská libra při obchodování v Asii posílila a vzdálila se 31letému minimu.