Merkelová: Na společný trh se dostanou ti, kdo akceptují svobodu pohybu

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: CTK

Kdo vystoupí z Evropské unie, nemůže očekávat, že se zbaví povinností, ale bude nadále užívat všech práv, řekla dnes na adresu Británie německá kancléřka Angela Merkelová. Ve svém vystoupení před německým parlamentem také zdůraznila, že EU bude při vyjednávání s Londýnem hájit své zájmy. Když bude chtít Británie být i nadále součástí společného evropského trhu, bude muset přijmout jeho podmínky, včetně volného pohybu osob, podotkla.

„Musí to být a bude to citelný rozdíl, jestli chce země být členem rodiny Evropské unie, nebo ne. Kdo chce z této rodiny vystoupit, ten nemůže očekávat, že s tím odpadnou všechny povinnosti, privilegia ale nadále zůstanou,“ řekla Merkelová ve svém zatím nejtvrdším vyjádření k britskému rozhodnutí opustit osmadvacítku.

Není podle ní možné, aby si Londýn vybíral třešničky na dortu. Evropa s Británií jako s budoucí třetí zemí jednání povede tak, aby nezpochybnila výdobytky zbylých 27 členských zemí. „Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu - lidí, zboží, služeb a kapitálu,“ řekla německá kancléřka, kterou poslanci opakovaně přerušovali potleskem, zejména v pasážích kritických k ostrovní zemi.

Ve svém zatím nejrozsáhlejším vyjádření k výsledkům britského referenda o vystoupení z Evropské unie Merkelová uvedla, že ji výsledek mrzí, také vyjádřila přesvědčení, že zájmem Británie by měly být i do budoucna úzké a přátelské vztahy s Evropskou unií. Je to také v zájmu Berlína, aby Londýn zůstal dobrým partnerem, míní. Zopakovala, že dokud Británie oficiálně o vystoupení nepožádá, nebudou se konat žádná formální ani neformální jednání o jejím odchodu.

Evropa už přestála různé krize, před takovouto situací, jakou představuje brexit, ale ještě nestála, řekla také Merkelová, kterou výsledek referenda mrzí. Je ale přesvědčena, že unie i tuto situaci zvládne. Uvítá přitom každý návrh, který Evropě jako celku pomůže s touto situací si poradit. Berlín pro to udělá vše.

"Identifikovat se s unií"

Německá kancléřka je přesvědčena, že teď není nejdůležitější, jestli bude v životech občanů více, nebo méně Evropy, ale to, aby unie byla úspěšná a lidé se s ní mohli identifikovat. Je přitom dobré si uvědomit, že projekt byl založen na mírové myšlence, kterou se už radu desetiletí daří prosazovat. „Můžeme být hrdí na naše společné evropské hodnoty - svobodu, demokracii a vládu práva,“ konstatovala Merkelová.

Kvůli brexitu podle ní nesmí unie ze zřetele ztratit další otázky, kterým je nutné se věnovat. V tomto kontextu zmínila například migraci, klimatické změny nebo boj proti terorismu.