EU kvůli údajnému nedodržování demokratických mechanismů zmrazila finanční pomoc Moldavsku

Kišiněv

Kišiněv Zdroj: Sasa Blau

Kišiněv
Kišiněv
Noční Kišiněv
4
Fotogalerie

Evropská unie pozastavila finanční pomoc Moldavsku ve výši 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun) kvůli sporu o volbu starosty hlavního města. Oznámilo to dnes zastoupení EU v Kišiněvě. Moldavsko podle unie nesplnilo podmínku respektování demokratických mechanismů a právního státu.

EU a USA podporují prozápadní moldavskou vládu, ale ostře kritizují soudní rozhodnutí, která hlasitému kritikovi šéfa vládnoucí strany zabránilo ujmout se křesla starosty, poznamenala agentura Reuters.

Soud minulý měsíc zrušil vítězství bývalého prokurátora Andreie Nastaseho ve volbách starosty Kišiněva. Toto rozhodnutí přimělo k protestu tisíce lidí a ohrozilo stabilitu v jedné z nejchudších evropských zemí, kde pověst prozápadních sil poškodily korupční skandály. V listopadových volbách by moc mohla přejít do rukou proruské opozice.

Nastase se proti verdiktu odvolal, ale nejvyšší soud jej ponechal v platnosti. Nastase to přičítá vůdci vládní Demokratické strany a mocnému podnikateli Vladu Plahotniukovi. Ten popírá, že by do případu zasahoval. Mnozí Moldavané si ale myslí, že Plahotniuk má přehnaný vliv na vládu, policii a média, přestože nezastává žádnou vládní funkci.

Moldavský premiér Pavel Filip popírá vměšování do záležitostí justice, zatímco podle Plahotniuka by bylo "nebezpečné a nečestné", aby se vláda pokoušela zvrátit rozhodnutí nejvyššího soudu.

Nastase se staví proti moldavským oligarchům a proruským politikům. Byl také jedním z organizátorů rozsáhlých protikorupčních protestů v roce 2015, kdy se z moldavského bankovního systému ztratila miliarda dolarů (dnes 22,3 miliardy korun). Ve čtvrtek má vyložit svůj případ v Evropském parlamentu.