EU stopla platby na podporu Palestinců. Francie a Španělsko s tím nesouhlasí

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: Guillaume Périgois

Evropská unie pozastavila veškeré platby, které měly směřovat na podporu palestinského obyvatelstva, oznámil v pondělí evropský komisař pro sousedství Olivér Várhelyi. Doplnil, že přezkoumány budou rovněž veškeré projekty a jakékoli nové návrhy týkající se financí na další období jsou odloženy zatím na neurčito. Ministerstva zahraničí Francie a Španělska v úterý vyjádřila svůj nesouhlas s tímto postupem. 

Pozastavení Várhélyi oznámil na síti X v reakci na sobotní útok ozbrojenců z hnutí Hamás na jih Izraele, který si vyžádal stovky mrtvých.

Za „bod zvratu“ označil komisař rozsah teroru a brutality proti Izraeli. „Nic nemůže být jako dřív. Evropská komise, která je pro Palestince největším dárcem, nyní přezkoumá celé své rozvojové portfolio v hodnotě 691 milionů eur,“ uvedl Várhelyi na internetu. Jakého období se tato částka týká, nebylo jasné.

Pro období 2021 až 2024 přislíbila Evropská unie na palestinské projekty finanční podporu 1,18 miliardy eur (28,9 miliardy korun). Stala se za to terčem kritiky, peníze totiž směřují nejen pro obyvatele okupovaného Západního břehu Jordánu, ale i do Pásma Gazy, které kontroluje hnutí Hamás. Jsou určeny zejména na zdravotní péči, sociální služby či podporu nemocnic.

Kritici tvrdí, že by mohly skončit v rukou teroristů, Evropská komise ale vždy veškeré projekty bránila s tím, že příjemce pomoci důkladně prověřují. „Evropská unie nefinancuje Hamás ani jeho teroristické aktivity přímo, ani nepřímo,“ zdůraznil i dnes mluvčí Evropské komise Eric Mamer.

Francie a Španělsko nesouhlasí 

Španělsko a Francie oznámily, že jsou proti tomu, aby Evropská unie pozastavila finanční pomoc Palestincům po útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael. V úterý o tom informovala agentura Reutes s odkazem na ministerstva zahraničí obou zemí, které tak reagovaly na pondělní vyjádření Evropské komise.

Ta nejprve oznámila, že platby pozastaví. Později ale upřesnila, že EU provede kontrolu své finanční pomoci Palestincům, aby se ujistila, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, žádné teroristické organizace.

„Tato spolupráce musí pokračovat, nemůžeme zaměňovat Hamás, který je na unijním seznamu teroristických organizací, s palestinským obyvatelstvem, palestinskou samosprávou nebo organizacemi OSN na místě,“ uvedl šéf španělské diplomacie José Manuel Albares.