Euro jako prostředek třídního boje? Německá Levice se pře o společnou měnu

Šéfka poslanců Die Linke Sahra Wagenknechtová

Šéfka poslanců Die Linke Sahra Wagenknechtová Zdroj: Dirk Vorderstrase, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Funguje euro? Neměli bychom společnou evropskou měnu raději zrušit? Tyto otázky si klade Sahra Wagenknechtová, nastupující předsedkyně parlamentního klubu německé Levice a nekorunovaná mluvčí radikálního křídla strany. Rozpoutala tím debatu, která boří jedno z pevně zakořeněných tabu německé postkomunistické levice – nezpochybňovat společnou evropskou měnu.

„Ukazuje se, že euro jednoduše nefunguje. Namísto toho vyvolává stále větší ekonomickou nerovnováhu, což se nyní dramaticky potvrzuje v Řecku,“ řekla Wagenknechtová deníku Die Welt. „V (evropské) levici tak nyní probíhá debata, zda bychom neměli zpochybnit celý tento měnový systém,“ dodala. Společná měna je podle ní „projektem vládnoucí třídy a bohatých“.

Taková tvrzení by přitom byla ještě před půl rokem v řadách německé Levice zcela nepřijatelná. Zpochybňovat euro by si nikdo nedovolil, protože platilo za garanta hlubšího sjednocení Evropy, v levicových představách samozřejmě socialistické, píší německá média.

Právě hlubší integrace Evropské unie je Wagenknechtové trnem v oku. „Postupující integrace nás zbavuje národní suverenity. Když budou v budoucnu o bytové nebo dokonce platové politice v členských státech rozhodovat technokrati z EU, tak nám nezůstane žádný prostor pro demokratické rozhodování a výsledky voleb budou irelevantní, stejně jako nyní v Řecku,“ prohlásila.

Tiché umírněné křídlo

Zdá se tak, že až v říjnu odejde na odpočinek Gregor Gysi, předseda parlamentní frakce strany a jeden ze strůjců přerodu východoněmecké komunistické strany v partaj moderního střihu, může se Levice vydat úplně novým směrem. Wagenknechtová dala svému radikalismu průchod záhy po svém zvolení do funkce, zatímco umírněný Dietmar Bartsch, se kterým bude předsednictví parlamentní skupiny sdílet, mlčí.

Po naší společné porážce se musíme obávat, že levicová politika se v Evropě bude moci stavět pouze proti institucím EU

Umírněné stanovisko hájí předseda strany Bernd Riexinger. „My na levici nevytahujeme nezvratné řešení: Pryč s eurem! Namísto toho říkáme: Potřebujeme novou evropskou politiku, která u nás odbourá exportní přebytky,“ řekl deníku Frankfurter Rundschau.

V korzetu

Wagenknechtová přitom není se svým názorem v německé Levici osamocená. Například místopředsedkyně strany Janine Wisslerová a poslankyně Nicole Gohlkeová nedávno ve společném příspěvku pro stranický list Neues Deutschland označily přijetí unijního záchranného programu Řeckem za porážku levice.

„Po naší společné porážce se musíme obávat, že levicová politika se v Evropě bude moci stavět pouze proti institucím EU a že ji bude moci provádět jen mimo korzet eurozóny,“ napsaly Wisslerová a Gohlkeová. „To, že si německá vláda a její následovníci podmanili první skutečně levicovou vládu od počátku hospodářské a finanční krize, je koneckonců i naší porážkou a porážkou celé evropské levice,“ dodaly.

Bohumil Pečinka: Brusel je v tom nevinně