Eurozónu opustí někteří členové, její přežití je nejisté, míní Roubini

Nouriel Roubini

Nouriel Roubini Zdroj: reuters

Mezinárodní měnový fond nemá dost zdrojů na to, aby zachránil Evropu. Nákaza se již rozšířila z Řecka na Irsko, Portugalsko a Itálii se Španělskem a to včetně bank těchto zemí. V posledních týdnech navíc vidíme, že již není zasažena pouze periferie, ale i jádro eurozóny. Týká se to francouzských a belgických bank. Jen Itálie se Španělskem přitom představují „tříbilionový dluhopisový problém”. Pro Yahoo Finance Interviews to řekl ekonom Nouriel Roubini.

Podle Roubiniho přitom situaci pravděpodbně nezachrání ani Evropská centrální banka, napřklad tím, že by MMF poskytla půjčku. „Především platí, že samotné peníze problém nevyřeší, protože v eurozóně panuje recese. Tu ještě zhoršují požadavky Německa na utahování politiky na periferii,“ vysvětlil ekonom v rozhovoru, ze kterého cituje server Patria Online.

Získání zmíněných 3 bilionů eur je přitom za pomoci eurodluhopisů „politicky nemožné”. Pravděpodobné není ani významné navýšení fondů EFSF a Evropská centrální banka není ochotna tyto peníze poskytnout. „I pokud dáme dohromady zdroje od MMF, ECB a EFSF, máme pro Itálii a Španělsko pro příštích 12 měsíců asi 500 až 600 miliard eur,“ odhaduje Roubini s tím, že to rozhodně není dost.

Podle Roubiniho se tak blíží chvíle, kdy bude muset některý ze států na okraji eurozóny restrukturalizovat svůj dluh a vystoupit z měnové unie. Ekonom dodal, že se to určitě týká Řecka a možná to platí i pro Portugalsko. Jejich odchod ještě eurozóna přežije, pád větších ekonomik by ji ale položil. Pravděpodobnost tohoto vývoje během příštích dvou až tří let Roubini odhaduje na 50 procent.

Receptem na krizi podle amerického ekonoma není ani návrat ke zlatému standardu, který navrhují někteří jeho kolegové. Současné problémy prý totiž nejsou o papírových penězích a tak by měny kryté zlatem nic nevyřešily. Naopak mnozí ekonomové tvrdí, že „jednou z hlavních příčin Velké deprese byl zlatý standard a návrat k němu,” varoval Roubini s tím, že zlatý standard omezil schopnost centrálních bank sloužit jako věřitel poslední instance.

Řešením současné krize je podle Roubiniho cenová stabilita a rozpočtová disciplína, zlatý standard nebo pevní kurzy k tomuto cíli nevedou. Díky pohyblivým kurzům trhy „každý den trestají“ špatnou monetární a fiskální politiku států.

Nouriel Roubini jako jeden z mála dva roky předem předpovídal finanční krizi roku 2008. Jeho temné vize, které u jeho kolegů zprvu vyvolávaly posměch, mu vysloužily přezdívku „doktor Zkáza“.