Evropa se s Řeckem může vypořádat v provizoriu

řecko

řecko Zdroj: ctk/AP

Řecko má teoreticky poslední dva dny na to, aby dalo jasně najevo ochotu dohodnout se s věřiteli, a získat tak zdroje na splátky zhruba šesti miliard eur, které zemi hrozí jen do konce letošního července. S blížícím se dnem D se nicméně množí názory, že věřitelé mohou zmírnit své striktní nároky a dají pomoci Řecku zelenou, ovšem s podmínkou na několik měsíců.

„Odsunutí problému o několik měsíců ve formě provizorního řešení není ideální varianta, ovšem nedostatek času potřebného ke komplexnější dohodě může do nějakého provizoria nakonec vyústit,“ uvádí hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Klíčová sobotní jednání mezi věřiteli a Řeckem skončila opět neúspěšně. Řecký premiér Alexis Tsipras se nečekaně rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize. O prodloužení záchranného programu do okamžiku publikace výsledků však země věřitele během víkendu žádala neúspěšně.

Případný bankrot Řecka má podle expertů dva scénáře lišící se tím, zda Atény setrvají u společné měny. „Případný odchod z eurozóny by pro Řeky znamenal prohloubení jeho hospodářské a finanční krize s výraznými sociálními otřesy, pro EU je varianta odchodu Řecka z eurozóny i nadále politicky nežádoucí a podle mne je méně pravděpodobná než prostý bankrot,“ připomíná Jáč. I ten by měl však pro běžný život Řeků zásadní dopady.

„Ratingové agentury by vyhlásily oficiálně bankrot Řecka s ratingem D, ECB by přestala podporovat řecké banky dodáváním hotovosti a přijímat řecké dluhopisy jako zástavu. Řecká vláda by musela radikálně omezit výplaty mezd, dávek a důchodů. Rozvrat ekonomiky by byl na dosah,“ vyjmenovává důsledky bankrotu země hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská s tím, že další fází by bylo zavedení paralelní měny, jež by výrazně zdevalvovala vůči světovým měnám.

Pavel Páral: Na velkorysé důchody mohou Řekové zapomenout

Řecké penze jsou v poměru k předchozímu příjmu vyšší než v Německu