Evropská komise si kvůli brexitu i migraci řekne o více peněz od členských států

Šéf Evropské komise Juncker přednesl ve Štrasburku zprávu o stavu EU

Šéf Evropské komise Juncker přednesl ve Štrasburku zprávu o stavu EU Zdroj: Reuters

Evropský komisař Gunther Oettinger
2
Fotogalerie

V příštích letech bude třeba mírného zvýšení příspěvků 27 zemí Evropské unie do rozpočtu bloku, oznámil komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Důvodem je jednak mezera v příspěvcích po odchodu Velké Británie, ale také potřeba systematicky financovat řešení nových problémů, jako je migrační a uprchlická krize či společná obrana.

Komisař připomněl, že v současnosti je strop rozpočtu ve výši jednoho procenta unijního hrubého domácího produktu (HDP) bloku. Do rozpočtu přispívají státy unie, EU má také některé takzvané "vlastní zdroje", především cla a několik desetin procenta z DPH vybrané členskými zeměmi. Ono jedno procento unijního HDP ale zároveň představuje více než 150 miliard eur ročně (přes 3,7 bilionu korun).

Přesné zvýšení dnes Oettinger komentovat nechtěl, před novináři zmínil představu zvýšení stropu na 1,1 či 1,2 procenta unijního HDP. Britský odchod z unie na jaře 2019 bude podle něj v unijním rozpočtu představovat mezeru 12 až 15 miliard eur ročně, kterou nebude možné zaplnit jen úsporami. Komisař dnes zmínil i možnost zavedení nových zdrojů financování unijního rozpočtu, například evropskou daň na plasty.

"Chceme zajistit, že budeme moci v budoucnu rozvíjet náš rozpočtový rámec, který zohlední i nové úkoly a výzvy," poznamenal Oettinger. Připomněl, že například na migrační a uprchlickou problematiku EU dosud své finanční zdroje získávala nesystémově, jednorázově z existujících prostředků.

Komise dnes o podobě finančního období pro roky 2021 až 2027 diskutovala poprvé, finální návrhy chce po konzultacích s europarlamentem i členskými zeměmi předložit v květnu.