Evropská unie chce opět přerozdělovat uprchlíky. Ukrajina dostane zbraně od Velké Británie

Německý ministr vnitra Horst Seehofer je přesvědčen, že se novou dohodu o migrační politice povede prosadit.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer je přesvědčen, že se novou dohodu o migrační politice povede prosadit. Zdroj: Blesk

Ukrajinská armáda dostane od Velké Británie peníze i zbraně. Stát chce posílit své obranné složky kvůli napětí v Bělorusku.
Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská navštívila Bratislavu. Neznámá podvodnice se mezitím místo ní zúčastnila videokonference dánského parlamentu.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

EU jedná o migraci

Státy Evropské unie začaly včera vyjednávat o společné migrační a azylové politice, která má nahradit současná pravidla. Nový návrh zahrnuje urychlené vracení neúspěšných žadatelů o azyl do vlasti i povinnou solidaritu všech členských zemí. EU tak chce především ulevit přeplněným uprchlickým táborům v Řecku. Pasáž o přerozdělování migrantů se tradičně nelíbí státům Visegrádské čtyřky, včetně Česka, kteří požadují její úpravu. Německý ministr vnitra Horst Seehofer přesto prohlásil, že vidí slušnou šanci na uzavření dohody.    

Ukrajina zbrojí 

Velká Británie má v plánu uzavřít nový velký kontrakt na dodávku zbraní Ukrajině. Zároveň také půjčí tamnímu námořnictvu jednu miliardu liber, to jest asi 29,88 miliardy korun, na modernizaci ukrajinských válečných lodí. Řekl to Andrij Jermak, blízký poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v rozhovoru pro britský deník The Guardian. Ukrajina chce tímto krokem posílit svou bezpečnost vzhledem k politickému napětí v sousedním Bělorusku.      

Z trhů a burz 

Akcie rostou, pomalému oživení navzdory

Ačkoliv oživování amerického pracovního trhu zůstává pomalé, na burzách se čile nakupovalo. Index Dow Jones povyrostl o 0,43 procenta a širší S&P 500 dokonce o 0,8 procenta. Technologický Nasdaq Composite uzavřel obchodování v zisku 0,5 procenta. Zpevnily také všechny trhy v západní Evropě, kde byl zájem především o tituly těžařských společností. Nejvíce posílil německý DAX a to o 0,88 procenta. Následoval ho francouzský CAC, jenž se zvýšil o 0,61 procenta a britský FTSE. Ten si připsal 0,53 procenta. V kladných číslech skončil i panevropský STOXX Europe 600 (+0,78 procenta). 

Italská burza mění majitele

Italskou burzu v Miláně, kterou vlastnila London Stock Exchange, provozující burzu v Londýně, přebírá panevropský Euronext. Nový majitel za ni zaplatí 4,32 miliardy eur, čili asi 117,6 miliardy korun. O nákup burzy prostřednictvím zástupných firem měla v minulosti obrovský zájem italská vláda. Společnost totiž vlastní dluhopisovou platformu MTS, na níž se obchoduje s italskými státními dluhopisy v objemu 2,1 bilionu eur. Aby si Euronext získal podporu Říma, spojil se v rámci nabídky s italskou státní finanční institucí Cassa Depositi e Prestiti a s největší italskou bankou Intesa SanPaolo.    

Tweet dne

„Moc děkuji Zuzaně Čaputové za její pohostinnost. Vážím si solidarity, kterou vyjadřujete občanům Běloruska.“

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská navštívila Slovensko, kde se setkala s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, která jí a protestujícím Bělorusům vyjádřila svou podporu. Cichanouská se ve čtvrtek dostala na přední stránky médií i z jiného důvodu. Neznámá podvodnice se jejím jménem zúčastnila důvěrné videokonference dánského parlamentu. Falešná Cichanouská obelstila účastníky mítinku tvrzením, že jí kvůli technickým problémům nejde zapnout kamera. Že se nejedná o skutečnou šéfku běloruské opozice Dánové odhalili až po 40 minutách rozhovoru.    

Stane se dnes

  • V Moskvě by se měli sejít ministři zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu. Společně s ruskou stranou mají řešit zastavení bojů v Náhorním Karabachu. Setkání inicioval ruský prezident Vladimir Putin.
  • Pokračuje další kolo vyjednávání mezi Británií a Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Londýn prý chce mít jasno o osudu dohody do příštího týdne. 
  • V norském Oslu bude dnes oznámeno jméno nového nositele Nobelovy ceny za mír. Tato kategorie je tradičně nejsledovanější.