Evropská unie přijala plány proti praní špinavých peněz

Zdroj: CTK/AP

Ministři financí Evropské unie přijali plány na posílení obrany proti praní špinavých peněz v bankách. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ale tento krok může zpomalit reformu bankovního dohledu. Akční plán má být reakcí EU na nejznámější případy údajného praní špinavých peněz v bankách v několika státech EU, například Dánska, Estonska, Lotyšska, Lucemburska, Malty, Španělska, Nizozemska, Británie a Kypru.

Ministři se dohodli, že existuje "potřeba posílit účinnost stávajícího systému" v boji proti praní špinavých peněz. Navrhli proto několik nelegislativních opatření, která by měla být zavedena v následujících měsících. Plán ale neobsahuje žádné doporučení zákonných změn, ani se nezabývá výzvou Evropské centrální banky (ECB) zřídit celoevropskou agenturu pro boj proti praní špinavých peněz.

Plán by mohl vyústit v odložení reformy evropského dozoru nad praním špinavých peněz, kterou v září navrhla Evropská komise (EK), neboť ministři chtějí nejprve posoudit případy finanční kriminality, které nastaly v poslední době.

Návrh EK dává Evropskému orgánu pro bankovnictví (EBA) větší pravomoc k dohledu nad praním špinavých peněz a zvyšuje počet zaměstnanců pověřených monitoringem finanční kriminality v tisících bank v EU z jednoho na 12.

Přezkum minulých případů by měl trvat až do června. Volby do Evropského parlamentu se ale uskuteční v květnu, takže je pravděpodobné, že nový parlament navrhované změny odloží, upozorňuje Reuters.