Evropská unie schválila sankce za Navalného. Americký miliardář Smith neplatil daně

Evropská unie se dohodla na schválení sankcí vůči Rusům, kteří jsou podle Evropy zodpovědní za otrávení Alexeje Navalného.

Evropská unie se dohodla na schválení sankcí vůči Rusům, kteří jsou podle Evropy zodpovědní za otrávení Alexeje Navalného. Zdroj: Reuters

Donald Trump a Joe Biden se utkali na dálku v samostatných diskuzích s voliči. Událost nahradila zrušenou druhou televizní debatu.
2
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Duel na dálku a let s nakaženým

Kandidáti na prezidenta Spojených států Donald Trump a Joe Biden se v noci na dnešek utkali na dálku v samostatných živých diskuzích s diváky. Událost nahradila jejich zrušenou druhou televizní debatu. Trump odpovídal na otázky voličů v Miami a Biden debatoval s lidmi ve Filadelfii. Jejich diskuze paralelně vysílaly televize NBC a ABC. Biden znovu vytknul současné hlavě USA nezvládnutí koronavirové pandemie. Trump vzbudil pozornost svou vyhýbavou odpovědí na otázku, zda odmítá konspirační teorii QAnon, která je založená na nepravdivém tvrzení, že svět řídí tajný spolek satanistických pedofilů.  

Joe Biden a jeho kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová prý ve čtvrtek letěli v jednom letadle s člověkem, který byl testován pozitivně na COVID-19. Ani jeden z nich nicméně nepřišel s danou osobou do blízkého kontaktu. Harrisová přesto oznámila, že z opatrnosti ruší svůj program na několik následujících dní.        

Sankce za Navalného

Evropská unie zveřejnila seznam šesti osob, na které uvalí sankce kvůli otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Jedná se o lidi z blízkého okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Je mezi nimi například ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Na černou listinu byl zapsán také ruský státní chemický výzkumný ústav. K sankcím se kromě států EU připojila i Velká Británie. Moskva rozhodnutí kritizovala a vzkázala, že nezůstane bez odpovědi.  

Z trhů a burz 

Akciím ve Spojených státech se nedařilo

Americké akciové trhy včera pokračovaly v mírném poklesu a to navzdory ujištění ministra financí USA Stevena Mnuchina, že se bude nadále snažit prosadit záchranný balík na podporu ekonomiky ještě před prezidentskými volbami. Index Dow Jones klesl o 0,07 procenta. S&P 500 odevzdal 0,15 procenta a Nasdaq Composite oslabil o 0,47 procenta. Na devizovém trhu posílil americký dolar. Naopak oslabilo euro i britská libra. Index průmyslové aktivity newyorského Fedu v říjnu klesl na 10,5 bodu oproti srpnovým 17 bodům.    

Daňové úniky amerických boháčů

Jeden z nejúspěšnějších investorů na světě - americký miliardář Robert F. Smith podle federálních prokurátorů neplatil 15 let žádné daně. Zakladatel a šéf texaské investiční společnosti Vista Equity Partners prý oklamal daňový úřad tím, že své příjmy převáděl do zahraničních fondů a bankovních účtů. Sedmapadesátiletý Smith se přesto zřejmě vyhne trestu. Figuruje totiž jako svědek v daleko rozsáhlejší korupční kauze jiného podnikatele Roberta Brockmana. Ten měl spáchat největší daňový únik v amerických dějinách, když zatajil příjem ve výši dvou miliard dolarů, asi 46,75 miliardy korun.  

Tweet dne

“Všichni lídři evropské sedmadvacítky stojí za svým vyjednavačem. Všichni chceme dosáhnout dohody, ale ne za každou cenu. Dohoda o vystoupení musí být plně realizována. Tečka.”

Belgický politik a předseda Evropské rady Charles Michel shrnuje usnesení EU, že evropský blok nebude Británii v brexitových rozhovorech ustupovat a pokud Londýn nepřistoupí na některé požadavky Bruselu, klidně vyjednávání ukončí.

Stane se dnes

  • Britský předseda vlády Boris Johnson se rozhodne, zda chce pokračovat v rozhovorech s Evropskou unií o budoucích vztazích, nebo zda dojde na takzvaný brexit bez dohody.
  • Na pokračujícím summitu Evropské unie se možná rozhodne o sankcích vůči běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi nebo společném postupu Evropy proti turecké těžbě ve východním Středomoří. Měla by být také zveřejněna konečná zpráva o vývoji inflace v zemích EU za září.
  • Na Novém Zélandu začnou v našich večerních hodinách odložené parlamentní volby. Jejich favoritkou je dosavadní premiérka Jacinda Ardernová, které pomáhá skutečnost, že ostrovní stát úspěšně vyvedla z koronavirové pandemie. Novozélanďané budou zároveň hlasovat v referendu o legalizaci marihuany a eutanazie. 
  • Kyrgyzský parlament bude řešit krizovou politickou situaci v zemi. Prezident Kyrgyzstánu Sooronbaj Žeenbekov ve čtvrtek pod tlakem probíhajících demonstrací rezignoval na svou funkci.