Evropská unie zřejmě odloží tresty pro Polsko a Maďarsko. Prioritou je jednota

Evropská unie kvůli válce na Ukrajině patrně odloží finanční tresty pro Polsko a Maďarsko za nedodržování principů právního státu, uvedla agentura Bloomberg.

Evropská unie kvůli válce na Ukrajině patrně odloží finanční tresty pro Polsko a Maďarsko za nedodržování principů právního státu, uvedla agentura Bloomberg. Zdroj: e15.cz

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vlevo) a maďarský předseda vlády Viktor Orbán si mohou oddechnout. Evropská unie jejich země zřejmě zatím nepotrestá.
Leteckou dopravu v Německu v pondělí narušily stávky letištních zaměstnanců. Potíže se očekávají i během úterý.
Ruský státní podnik Gazprom navzdory válce na Ukrajině dál dodává Evropě plyn.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Vykoupení pro unijní hříšníky

Evropská unie pravděpodobně odloží plánované finanční postihy pro Polsko a Maďarsko, kterým hrozí odebrání unijních peněz kvůli porušování principů právního státu. Vzhledem k probíhající válce na Ukrajině je pro evropský blok v tuto chvíli důležitější zachovat jednotu, píše agentura Bloomberg a připomíná, že Polsko přijalo více než milion ukrajinských válečných uprchlíků. „Jsme ve válce. Je potřeba odložit drobné spory,“ vyzval Evropskou komisi náměstek polského ministra zahraničí Paweł Jabłoński.

Brusel by díky novému právnímu mechanismu mohl připravit Varšavu až o 130 miliard eur, skoro 3,5 bilionu korun. Budapešť by přišla nejméně o čtyřicet miliard eur. Polsko a Maďarsko v minulosti napadly spojování právního státu a peněz u Soudního dvora Evropské unie. Ten však jejich žalobu minulý měsíc zamítl.   

Leteckou dopravu v Německu narušily stávky

V Německu byly včera zrušeny nebo odloženy stovky letů. Způsobila to rozsáhlá stávka bezpečnostních zaměstnanců tamních letišť, kteří požadují zvýšení mezd. Protestu se zúčastnily tisíce pracovníků ostrahy a kontroly cestujících. Velké potíže pocítila například letiště v Berlíně a v Düsseldorfu. Během dnešního dne se očekávají zpoždění některých letů i ve Frankfurtu. Německé odbory zastupující letištní zaměstnance budou o mzdách znovu jednat s asociací bezpečnostních společností 16. a 17. března.      

Z trhů a burz 

Cenné papíry v USA oslabily, evropské zdražily

Americké akcie v pondělí převážně zlevňovaly. Index S&P 500 se snížil o 0,74 procenta. Technologický Nasdaq Composite se propadl o 2,04 procenta a Dow Jones uzavřel okolo nuly. O více než šest procent klesla cena ropy. Dvě procenta odevzdalo zlato. Naproti tomu burzy v západní Evropě včera posilovaly. Investoři zjevně očekávají pokrok v jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem o zastavení bojů. Celoevropský benchmark STOXX Europe 600 se zvýšil o 1,2 procenta. Německý DAX zpevnil o 2,21 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 1,75 procenta a britský FTSE 100 zakončil v zisku 0,53 procenta.   

Gazprom dál plní své závazky

Ruský plynárenský podnik Gazprom uvedl, že navzdory válečnému konfliktu s Ukrajinou pokračuje v dodávkách plynu přes ukrajinské území do Evropy. Objem paliva zůstává přibližně na stejné úrovni jako před válkou, tvrdí mluvčí firmy Sergej Kuprijanov. Tuto zprávu později potvrdil i šéf ukrajinské energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. Podle něj bude ruský plyn proudit do západních zemí, dokud budou provozovatelé ukrajinských plynovodů schopni fungovat. V pondělí přiteklo do Evropy přes Ukrajinu asi 109,5 milionu metrů krychlových plynu. Klíčovou surovinu z tohoto směru odebírá také Česká republika.         

Tweet dne

„Zajistíme, aby Ukrajina měla zbraně, se kterými se bude moci bránit ruským invazním silám. Pošleme peníze, jídlo a zdravotnickou pomoc, abychom zachránili ukrajinské životy. Přivítáme ukrajinské uprchlíky s otevřenou náručí.“ 

Prezident USA Joe Biden komentuje postoj Spojených států k současné válce na Ukrajině. 

Stane se dnes

  • Koná se videokonference ministrů zdravotnictví Evropské unie. Budou probírat zejména možnosti společné zdravotní pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.
  • Dopoledne se sejdou také unijní ministři financí. Ti mají debatovat o ekonomických dopadech války na Ukrajině. Česko bude zastupovat Zbyněk Stanjura (ODS). 
  • Parlamentní shromáždění Rady Evropy bude hlasovat o možném vyloučení Ruska z organizace.
  • Brusel zveřejní data o vývoji průmyslové výroby ve státech Evropské unie za leden. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Polsku za únor. Očekává se její zvýšení na 9,2 procenta, což je dvacetileté maximum. 
  • Bude zahájeno dvoudenní zasedání americké centrální banky k měnové politice. Fed by mohl vůbec poprvé od začátku pandemie rozhodnout o zvýšení základní úrokové sazby v USA. 
  • Proběhne výroční tisková konference německého automobilového koncernu Volkswagen. Podnik by mohl oznámit záměr uvést samostatně na burzu akcie automobilky Porsche. Společnost rovněž představí podrobnější zprávu o hospodářských výsledcích za loňský rok. 
  • Americký výrobce počítačových čipů Intel bude informovat o svých plánovaných investicích v Evropské unii.