Evropský summit schválil nové sankce vůči Turecku, čínské firmy mizejí ze západních indexů

Prezidenti a premiéři Evropské unie se na summitu ve čtvrtek shodli na zavedení nových sankcí vůči Turecku. Podařilo se jim také prolomit pat ohledně sedmiletého rozpočtu, který blokovalo Polsko s Maďarskem.

Prezidenti a premiéři Evropské unie se na summitu ve čtvrtek shodli na zavedení nových sankcí vůči Turecku. Podařilo se jim také prolomit pat ohledně sedmiletého rozpočtu, který blokovalo Polsko s Maďarskem. Zdroj: e15.cz

Britský premiér Boris Johnson v televizním interview upozornil občany a podniky, aby se chystaly na brexit bez dohody. To není moc povzbudivá zpráva před víkendovými rozhovory.
Americké burzy stahují ze svých indexů tituly čínských společností. Reagují tak na nařízení vlády prezidenta Trumpa. Dotklo se to například firmy SMIC, největšího čínského výrobce počítačových čipů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Mimořádně plodný summit

Lídrům Evropské unie se na čtvrtečním summitu v Bruselu konečně podařilo prolomit pat kolem budoucího sedmiletého rozpočtu EU, který blokovalo Polsko a Maďarsko. Vedle toho se také shodli na rozšíření sankcí na osoby spojené s kontroverzním tureckým průzkumem těžby ropy a zemního plynu ve východním Středomoří.

Na jaké konkrétní lidi se budou tresty vztahovat, se rozhodne až v následujících týdnech. Evropští prezidenti a premiéři zdůraznili, že chtějí s Tureckem udržovat přátelské vztahy, Ankara však podle nich pokračuje v jednostranných provokacích. Poradce tureckého prezidenta Erdoğana Ibrahim Kalin už před summitem varoval EU, že se jí zavedení sankcí vymstí. 

Britský premiér varoval firmy

Předseda britské vlády Boris Johnson ve čtvrtek večer varoval podniky a veřejnost, aby se připravili na brexit bez dohody. „Pravděpodobně dojdeme k řešení, které bude více připomínat australské vztahy s EU než kanadské,“ řekl premiér. EU má totiž podepsanou obchodní smlouvu s Kanadou, zatímco s Austrálií nikoliv.

Británie by měla pokračovat v rozhovorech s Evropskou unií o budoucích vztazích minimálně do neděle. Zdá se však, že poté, co středeční schůzka Johnsona s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou nepřinesla žádný průlom, jsou šance na nalezení společné řeči velmi malé.  

Z trhů a burz 

Akcie se na směru neshodly

Akciové burzy ve Spojených státech uzavřely čtvrteční obchodování smíšeně. Dařilo se zejména ropným společnostem. Vynikající premiéru zažil zprostředkovatel ubytování Airbnb. Jeho akcie vyrostly o 112,8 procenta a firma tak získala 3,5 miliardy dolarů, zhruba 76 miliard korun.

Investory však také ovlivnily negativní zprávy z amerického pracovního trhu. Index Dow Jones proto nakonec klesl o 0,23 procenta a S&P 500 o 0,13 procenta. Nasdaq Composite se i díky úspěšné IPO Airbnb zvýšil o 0,54 procenta. Na směru se včera neshodly ani akcie v západní Evropě, jimž brání v růstu vzdalující se dohoda o brexitu.       

Čínské firmy mizí ze západních indexů

Společnost S&P Dow Jones Indices odstraní ze svých indexů Dow Jones a S&P 500 akcie čínských korporací, které se dostaly na Trumpovu „černou listinu“. Je mezi nimi například největší světový výrobce kamerových systémů Hikvision či obří producent počítačových čipů SMIC.

Peking rozhodnutí označil za další příklad toho, že Spojené státy zneužívají svého vlivu k utlačování čínských firem. Ke stejnému kroku jako S&P Dow Jones Indices přistoupila už minulý týden i společnost FTSE Russell, která mimo jiné provozuje akciovou burzu v Londýně.   

Tweet dne

„Smrtící injekce pro Brandona Bernarda se ve čtvrtek stala první popravou od roku 1889, kterou nařídila dosluhující federální vláda.“

V noci na dnešek byl v americké Indianě popraven čtyřicetiletý trestanec Bernard, odsouzený za dvojnásobnou vraždu, kterou spáchal před více než dvaceti lety.

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa tím porušila 130 let trvající tradici, podle které neprobíhají žádné výkony trestu smrti v období mezi volbami a inaugurací příštího šéfa USA, tedy v období, kdy si dva různí prezidenti předávají moc. Vláda plánuje v posledních týdnech Trumpova mandátu popravit ještě čtyři další osoby.  

Stane se dnes

  • V Bruselu končí dvoudenní summit Evropské unie. Pokračují však brexitové rozhovory mezi britskými a evropskými vyjednavači, které by měly probíhat celý víkend.
  • Německý parlament bude schvalovat státní rozpočet na rok 2021, jehož objem činí takřka 500 miliard eur. Tamní vláda si chce kvůli koronakrizi v příštím roce půjčit 180 miliard eur, což je téměř dvojnásobná částka než se původně plánovalo. 
  • Rusko vydá konečnou zprávu o vývoji svého hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí.