Evropští politici spekulují nad dalšími kroky Řecka

Řecký premiér Tsipras právě hlasoval v referendu

Řecký premiér Tsipras právě hlasoval v referendu Zdroj: ctk

Řecký premiér Alexis Tsipras musí nyní rychle objasnit, co má v plánu dělat po nedělním referendu, ve kterém voliči odmítli podmínky věřitelů. Prohlásil to francouzský ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir. Podle německého poslance Klause-Petera Willsche z Křesťanskodemokratické strany (CDU) by země nyní měla odejít z eurozóny.

Francouzský ministr financí Michel Sapin uvedl, že Evropská centrální banka (ECB) by neměla snižovat nouzové financování řeckých bank a naznačil, že by měla být snížena dluhová zátěž Řecka.

„Teď je důležité, aby jednání se zástupci eurozóny byla brzy obnovena tak, aby bylo Řecku umožněno zůstat v eurozóně,“ uvedl francouzský ministr. Řecké hlasování podle Désira automaticky neznamená, že Řekové touží euro opustit.

Německý poslanec z CDU kancléřky Angely Merkelové je ale jiného názoru. V rozhovoru s BBC Klaus-Peter Willsch uvedl, že „hlasování znamená, že už nemohou dále fungovat v eurozóně a Evropská centrální banka musí přestat s financováním zbankrotovaného řeckého státu“. Lídři EU by podle něj nyní měli jednat o „zorganizování Grexitu“, tedy odchodu Řecka z eurozóny. „Snažili se nás vydírat. Snaží se udělat z daňových poplatníků v jiných zemích rukojmí,“ dodal Willsch.

Podle francouzského ministra financí Sapina je nyní na řecké vládě, aby předložila návrhy, jak dosáhnout dohody s věřiteli. „Jestliže získali zpátky svou hrdost, mohou se vrátit k jednáním. Nyní je na Řecku, aby předložilo návrhy,“ prohlásil Sapin v rozhovoru s řeckou rozhlasovou stanicí Europe 1.

Ohledně řeckého dluhu prohlásil: „Dluhové zatížení na měsíce a roky dopředu je pro Řecko přílis vysoké, aby mu bylo umožněno vrátit se zpátky na nohy.“ Podle něj by Evropská centrální banka neměla snižovat nouzové fiancování, které poskytuje řeckým bankám a které je drží nad vodou.

Jasné "NE"

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Řecký ministr financí ráno oznámil, že odstupuje z funkce, aby usnadnil premiérovi Tsiprasovi vyjednání nové dohody s věřiteli.

Na dotaz, zda to byl francouzský prezident François Hollande, kdo požadoval rezignaci Varufakise, když s premiérem Tsiprasem v neděli večer telefonicky hovořil, Sapin odvětil, že toto rozhodnutí bylo na předsedovi řecké vlády. Dodal nicméně, že Varufakisovo vyjádření, ve kterém obvinil řecké věřitele z terorismu, vyvolalo pobouření.

Zahraniční média: Jedinou jistotou v řecké krizi zůstává nejistota