Facebook a Google budou za zprávy platit. Austrálie přijala sporný zákon

Postup kabinetu australského premiéra Scotta Morrisona (na snímku) chtějí napodobit evropské vlády.

Postup kabinetu australského premiéra Scotta Morrisona (na snímku) chtějí napodobit evropské vlády. Zdroj: Reuters

Google a Facebook budou platit australským mediálním domům za zpravodajský obsah.
Ačkoli jsou obě strany s výsledkem sporu spokojeny, podle odborníků toto kolo vyhráli především vydavatelé.
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg bude podle zahraničních médií čelit ještě většímu tlaku na rozdělení svého impéria.
Do sporu mezi technologickými giganty a mediálními domy zasahuje také společnost Microsoft Billa Gatese. Stojí na straně vydavatelů.
5
Fotogalerie

Australská vláda ve středu definitivně schválila dlouho propíraný kontroverzní zákon, který donutí technologické giganty Facebook a Google k placení vydavatelům za sdílení a zobrazování zpravodajského obsahu on-line. Stalo se tak jenom den poté, co se Facebook s kabinetem premiéra Scotta Morrisona dohodl na úpravě nové směrnice. Obě strany vydávají výsledek vleklého sporu za své vítězství. Kauza tím však podle komentátorů nekončí. 

Zákon ukládá Googlu a Facebooku domluvit se s australskými mediálními domy na licenčních poplatcích za zpravodajský obsah. Pokud se dohoda nezdaří, určí výši poplatků státní arbitr. Facebook se zároveň zavázal, že během následujících tří let investuje do médií miliardu dolarů, přes 21 miliard korun.

„Novela zajišťuje, že vydavatelé budou férově odměněni za obsah, který vytvářejí, což pomůže zachovat nezávislou žurnalistiku v Austrálii,“ uvedl australský ministr financí Josh Frydenberg.

Dohodnuté ústupky z tohoto týdne ale například zajišťují Facebooku právo rozhodnout, které zprávy se na jeho platformách objeví, aby firma nebyla automaticky nucena k vyjednávání s konkrétní společností. Spor ostře sledoval celý svět, neboť se dá očekávat, že na podobná pravidla postupně přistoupí všechny země včetně Evropské unie.

Facebook už teď jedná o placení za zprávy v Německu a ve Francii. Australskou cestou se zřejmě brzy vydá také Velká Británie. Šéf britského antimonopolního úřadu CMA Andrea Coscelli ve středu prohlásil, že „Google a Facebook mají až příliš velkou moc“ a CMA chystá soubor opatření, která si mají na jejich podnikání posvítit. 

Do konfrontace mezi vydavateli a Googlem a Facebookem se nedávno vložil další technologický obr Microsoft. Korporace miliardáře Billa Gatese se v konfliktu postavila za mediální domy, čímž se zjevně snaží využít příležitosti k oslabení konkurence. Když Google před časem vyhrožoval Austrálii, že na jejím území zruší své služby, Microsoft tamní vládě ihned jako alternativu nabídl vlastní internetový vyhledávač Bing. Nyní se chystá podpořit i evropská vydavatelství.

Události z tohoto týdne podle exšéfa australského Facebooku Stephena Scheelera znamenají triumf spíše pro australskou vládu a média. „To Facebook ustoupil,“ řekl Scheeler britské BBC. Firma Marka Zuckerberga na základě Scheelerova mínění nečekala, že vlády proti ní zaujmou tak tvrdý a jednotný postoj.

„Facebook rovněž velmi pochybil, když minulý týden zablokoval Australanům zpravodajství,“ myslí si Scheeler. Obyvatelé země se tak obtížněji dostávali k informacím souvisejícím s pandemií koronaviru, což většina lidí ve světě odsoudila. 

Na druhé straně BBC poukazuje na to, že Facebook a Google budou v souladu s australským zákonem nejspíš uzavírat dohody hlavně s obřími vydavatelskými domy, jako je třeba News Corp amerického mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Směrnice tak nevyřeší situaci malých regionálních titulů, které mají daleko větší finanční problémy. Oba technologické  giganty by navíc měly i nadále dominovat globálním trhům a ukrajovat si největší příjmy z digitální reklamy.       

„Ačkoli Facebook jednoznačně prohrál PR válku v Austrálii, utrpěl jen velmi malé škody,“ shrnuje komentátor Rory Cellan-Jones z BBC. Mnozí politici tak nadále volají po rozbití Zuckerbergova impéria. A díky některým neuváženým krokům Facebooku, jako bylo zablokování zpráv v Austrálii, možná právě získali na svoji stranu i veřejnost.