ANALÝZA: Facebook stojí na prahu soudní pře století. Hrozí rozpad Zuckerbergova impéria

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při výslechu v americkém Kongresu

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při výslechu v americkém Kongresu Zdroj: Reuters

Facebook je s 2,7 miliardy uživatelů největší sociální sítí na světě. Tržní hodnota podniku dosahuje téměř 800 miliard dolarů.
„Velká čtyřka“ - Bezos, Zuckerberg, Cook a Pichai. Šéfové obřích technologických společností čelí v posledních letech narůstajícím žalobám, které je obviňují z nekalých obchodních praktik a zneužívání síly.
Facebook koupil aplikaci Instagram před osmi lety za 715 milionů dolarů. Dnes mu sociální síť vydělává miliardy dolarů ročně.
Hlavní žalobkyně v případu Letitia Jamesová z New Yorku je připravená udělat vše pro to, aby soud nařídil Facebooku prodat WhatsApp a Instagram.
Facebook ztrácí popularitu mezi mladými uživateli. Nebezpečnou konkurenci pro něj představuje například čínský TikTok. Bez Instagramu by firma prakticky neměla šanci ho porazit.
7
Fotogalerie

Ve hře je 48 žalobců, miliardy dolarů a budoucnost digitálních médií. Facebook čeká možná největší a nejdůležitější právní bitva, jakou Spojené státy neviděly celá desetiletí. Firma od minulého týdne čelí žalobě 46 amerických států a Federální obchodní komise kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže. Mohla by vést k rozpadu Zuckerbergovo impéria sociálních sítí. Soud však podle expertů potrvá roky a zvítězit v něm nebude jednoduché.

Psal se rok 2012, když Facebook koupil za pouhých 715 milionů dolarů Instagram, populární aplikaci na sdílení fotografií. O dva roky později „spolkl“ i službu WhatsApp. Za tu už zaplatil 22 miliard dolarů.

Americké antimonopolní orgány na transakce nereagovaly. Šéf a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se ovšem díky tomu stal hegemonem mezi provozovateli sociálních médií a dnes je pátým nejbohatším člověkem na světě. Jeho čisté jmění se odhaduje na 100,5 miliardy dolarů, tedy asi 2,18 bilionu korun.  

FTC a státní žalobci však nyní tvrdí, že Facebook zneužil monopolní síly k nezákonnému rozdrcení menších rivalů. Společnost prý strategicky odkoupila potenciálně konkurenční služby a bránila komunikaci Facebooku s dalšími aplikacemi. Porušila tak takzvaný Shermanův zákon, jednu z nejstarších antimonopolních směrnic v USA. Cena akcií Facebooku se v reakci na tyto zprávy minulý týden prudce propadla o téměř dvě procenta, ale v pondělí se vrátila k růstu. 

Žaloba postavená na e-mailu

Obžaloba pracuje mimo jiné s uniklým e-mailem z roku 2008, v němž Zuckerberg doslova uvádí „je lepší koupit než soupeřit“. Obdobně vyznívají i další skutečnosti, které se žalobě podařilo nashromáždit. Zaměstnanci Facebooku měli například v roce 2014 slavit převzetí WhatsAppu prohlášeními, že firma koupila jediného rivala, jenž měl potenciál vyrůst ve druhý Facebook. 

„I přes výše uvedené bude spor velmi náročný, žalobce bude muset prokázat, že spotřebitele tyto akvizice v důsledku poškodily,“ vysvětluje Michal Petr, vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva na Univerzitě Palackého v Olomouci. Situace u soudu bude podle něj komplikována i tím, že FTC obě transakce v minulosti nerozporovala. 

Žalující straně navíc nejde jen o uložení pokuty, ale především o rozdělení společnosti Facebook, tedy o opětovný odprodej WhatsAppu a Instagramu. „S obdobným požadavkem souhlasily soudy jen v několika málo případech, nadto je otázka, do jaké míry lze dnes technologicky plně integrované služby rozdělit,“ míní Petr. „Žaloba má naději na úspěch, ale řízení bude velmi sporné a bude trvat léta. Koneckonců pro podání žaloby hlasovali jen tři z pěti komisařů FTC,“ shrnuje. 

Ve stopách Rockefellera

S Petrovým míněním se shoduje řada zahraničních právních expertů. „Nemyslím, že se cokoli stane v blízké době,“ soudí George Hay z Cornellovy univerzity v Ithace. Naproti tomu třeba Jonathan Compton, specialista na soutěžní právo v londýnské advokátní kanceláři DMH Stallard, vidí současné žaloby jako dosud největší hrozbu pro velké technologické společnosti.

„Nebudu mít klid, dokud soudy nenařídí Facebooku prodat WhatsApp a Instagram, které provozovatel sociální sítě získal nelegálně,“ řekla ve čtvrtek hlavní žalobkyně v případu Letitia Jamesová z New Yorku. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!