Fed jen tak úroky nezvýší, chce vidět více známek růstu USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Členové měnového výboru americké centrální banky (Fed) potřebují více známek posílení americké ekonomiky, než začnou zvyšovat úrokové sazby. Vyplývá to ze zápisu z červnového zasedání Fedu, který byl dnes zveřejněn. Vážné obavy mají i z řecké dluhové krize.

Podle zápisu ze zasedání, které se konalo 16. a 17. června, jeden z členů měnového výboru byl pro okamžité zvýšení úrokových sazeb. Většina účastníků se však domnívá, že zatím ještě není správná doba pro zvýšení úroků. Pokud by se úroky zvýšily příliš brzy a inflace by zůstala nízká, mohlo by to podle nich ohrozit důvěryhodnost Fedu a vyvolat pochybnosti, zda je schopen vypořádat se se zpomalováním růstu cen.

Obava z Řecka

Na červnovém zasedání nebylo Řecko ještě v platební neschopnosti a pokles čínských akciových trhů nebyl tak výrazný. I tak zápis ukazuje, že členové Fedu mají vážné obavy z ekonomických problémů Řecka, což naznačuje, že problémy v zahraničí mhou ohrozit plány Fedu se zvyšováním úroků, pokud se začne šířit nákaza.

Mnozí účastníci podle zápisu vyjádřili obavu, že pokud se Řecku a jeho věřitelům nepodaří vyřešit jejich rozdílné názory, mohlo by to způsobit narušení finančních trhů v eurozóně a důsledky by mohly pocítit i Spojené státy.

Soukromí ekonomové nyní očekávají, že Fed by mohl k prvnímu zvýšení úroků přistoupit v září. Řecká dluhová krize a prudký pokles čínských akcií však přiměly mnoho analytiků změnit názor a nyní čekají, že zvýšení úroků se zpozdí na konec roku, napsaly agentury AP a Reuters.