Francie a Rusko stojí na počátku nového sporu. V hlavní roli je šampaňské

Ruské "šampaňské"

Ruské "šampaňské" Zdroj: Profimedia

Francouzské vinaře popudilo ruské nařízení o šampaňském
Šampaňské může být v Rusku pouze šumivé víno od domácích producentů
Šampaňské
4
Fotogalerie

Francouzští výrobci šampaňského se snaží přizpůsobit novému ruskému zákonu, podle něhož budou mít na označení „šampanskoje“ nárok pouze domácí producenti. Společnost Moët Hennessy už oznámila, že na své etikety přidá nápis „šumivé víno“. Podle některých názorů chce prezident Vladimir Putin nařízením podpořit výrobu sektu na Krymu.

Francie má velmi přísné podmínky pro ochranu vína s bublinkami. Šampaňské se může jmenovat pouze to, které pochází z kraje Champagne. V Rusku však nyní pojali značení po svém, Putin v pátek podepsal legislativu, která v tradiční vinařské zemi způsobila pozdvižení.

„Slovo šampaňské má původ v krásném francouzském regionu, kde se šampaňské vyrábí,“ snažil se podle BBC poukázat na nesmyslnost zákazu francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie.

Ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian oznámil, že v příštích dnech chystá aktivity na bilaterální i evropské úrovni k ochraně zájmů vinařů. Nevylučuje, že spor předloží Světové obchodní organizaci (WTO).

Ani někteří ruští producenti přitom nejsou z nového zákona úplně nadšení. „Je velmi důležité chránit ruská vína na našem trhu. Legislativa však musí být rozumná a nesmí být v rozporu se zdravým rozumem,“ řekl stanici Radio France Internationale prezident skupiny Abrau-Durso Pavel Titov.

Rusko každoročně dováží téměř padesát milionů litrů šumivého vína, francouzské šampaňské z toho tvoří třináct procent. Dvě procenta na trhu zaujímá přímo společnost Moët Hennessy. Firma ze skupiny LVHM původně pohrozila zastavením dovozu do Ruska, ale pak rozhodnutí přehodnotila.

„Výrobci šampaňského, patřící pod Moët Hennessy, vždy respektovali platné zákony, ať už působí kdekoli. Dodávky obnoví, jakmile bude možné provést změny označení,“ uvedla skupina podle deníku The Guardian v pondělí. Francouzští producenti přitom mohou podle médií označení Champagne používat nadále v latince, zákaz se vztahuje na nápis v azbuce.

List Le Monde spekuluje, že Putinův krok je pozorností pro jeho přítele Jurije Kovalčuka, miliardáře, který vlastní vinařství na Krymu. Výrobci na anektovaném poloostrově by rádi oživili zašlou slávu domácího perlivého nápoje, který propagoval i Stalin. Rozvoj vinařství je součástí plánů na povzbuzení místní ekonomiky.

V Rusku se každopádně kolem nového zákona už vtipkuje. Padají návrhy, aby se region Kubáň přejmenoval na Champagne. Podle dalšího nápadu by měl být příště název Mercedes vyhrazen pouze pro automobily vyrobené v Rusku.