Francouzský veřejný dluh se přiblíží velikosti tamní ekonomiky

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude muset nadále pokračovat ve své restriktivní hospodářské politice, uvádí agentura Bloomberg. Naznačují to podle ní jak makroekonomická data, tak vyjádření tamního ministerstva financí.

Slibované snížení daní pro firmy bude muset počkat. Kvůli zhoršení ekonomického výhledu se zvýšil plánovaný deficit francouzského rozpočtu na tento i příští rok, oznámilo tamní ministerstvo financí.

Veřejný deficit by měl v příštím roce činit 2,8 procenta velikosti hrubého domácího produktu (HDP), což je jen kousek od tříprocentní hranice, kterou stanovila Evropská unie jako rozpočtově odpovědnou. Už na konci tohoto roku se má přitom veřejný dluh dostat na 98,7 procenta HDP.

Francouzská ekonomika by měla letos a v následujícím roce růst o 1,7 procenta, ještě v dubnu se přitom předpokládalo, že si udrží rychlost kolem dvou procent. Za nižším růstem ekonomiky podle agentury Bloomberg stojí vyšší ceny ropy, nepřízeň počasí a stávky železničních odborů.

Zhoršující se veřejné hospodaření a slabší než předpokládaná kondice ekonomiky zužují Macronovi prostor pro slibované snížení daní, píše agentura Bloomberg. Francouzský prezident se naopak chystá ještě více spořit. V rámci rozpočtu na příští rok už důchody nebudou navázány na inflaci a porostou pomaleji než spotřebitelské ceny.

To vše v době, kdy jsou tamní obyvatelé k Macronově hospodářské politice čím dál skeptičtější. Podle zářijového průzkumu agentury Odoxa Macronovu politiku schvaluje jen 29 procent Francouzů, o 12 procentních bodů méně než v červnu. Vyvažování mezi nepopulárním utahováním opasků a rozpočtovými pravidly Evropské unie tak bude čím dál složitější.