Globální ekonomika směřuje podle šéfky MMF k měkkému přistání

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu

Kristalina Georgievová, šéfka Mezinárodního měnového fondu Zdroj: Reuters

Mezinárodní měnový fond (MMF) je přesvědčen, že světová ekonomika směřuje k takzvanému měkkému přistání, tedy že se jí podaří vrátit se k nižší inflaci, aniž by se objevila recese. Úrokové sazby se pak začnou snižovat přibližně v polovině roku. Na Světovém summitu v Dubaji to v pondělí řekla šéfka MMF Kristalina Georgievová.

„Jsme si opravdu jisti, že světová ekonomika je teď, po několika nejprudších zvýšeních úrokových sazeb za poslední desetiletí, připravena na měkké přistání, o jakém jsme snili,“ řekla Georgievová.

K vyhlídce na snížení úrokových sazeb v klíčových ekonomikách, jako jsou Spojené státy, pak šéfka měnového fondu dodala, že očekává, že do poloviny letošního roku se úrokové sazby budou ubírat směrem, kterým se v posledním roce ubírá inflace. A ta zvolňuje.

Georgievová ale také upozornila, že déletrvající válka mezi Izraelem a hnutím Hamás by měla na jednotlivé ekonomiky nepříznivé dopady. „Nejvíce se obávám dlouhého trvání konfliktu, protože pokud bude ještě pokračovat, riziko vedlejších dopadů se zvýší,“ uvedla.

V současnosti je vidět, že se riziko přelévá do Suezského průplavu, doplnila s odkazem na nedávné útoky na obchodní lodě v Rudém moři. Pokud se ale objeví další nezamýšlené souvislosti, například když se boje rozšíří, může to být pro celý svět mnohem problematičtější.

MMF koncem ledna zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta, zatímco loni v říjnu počítal s růstem o 2,9 procenta. Zlepšení prognózy odůvodnil příznivějšími hospodářskými vyhlídkami v USA a v některých velkých rozvíjejících se ekonomikách. Tempo růstu globální ekonomiky by tak mělo zůstat stejné jako loni.