Google, Facebook a Twitter vyhlásily válku dezinformacím. Evropská unie dala Britům ultimátum

Google se zavázal intenzivně bojovat s dezinformacemi před americkými prezidentskými volbami.

Google se zavázal intenzivně bojovat s dezinformacemi před americkými prezidentskými volbami. Zdroj: Reuters

Twitter chce agresivně potírat tweety, které budou nepravdivě informovat o výsledku voleb.
Britský vyjednavač David Frost a unijní vyjednavač Michel Barnier se dohodli na pokračování rozhovorů v příštím týdnu.
Japonská firma pomůže obyvatelům ostrova Mauricius odklidit následky tragické havárie tankeru.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události:

Digitální obři proti fake news

Společnosti Google, Facebook a Twitter se zavázaly ještě urputněji bojovat s digitálními dezinformacemi. Platformy očekávají v nadcházejících týdnech velký příval falešných a zavádějících zpráv v souvislosti s americkými prezidentskými volbami. Google prohlásil, že jeho vyhledávače už nebudou zobrazovat nepravdivé informace. Twitter plánuje agresivně mazat nevhodné tweety s politickým obsahem. Zpřísnit pravidla plánuje i Facebook, jenž se nově chce zaměřit také na potírání zpráv, které popírají existenci klimatických změn. 

Jednání o brexitu bude pokračovat

Evropská unie dala v závěru včerejších brexitových vyjednávání Velké Británii ultimátum. Vláda premiéra Borise Johnsona má do konce tohoto měsíce stáhnout svůj kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Pokud tak neučiní, evropský blok podá na Británii žalobu u Evropského soudního dvora. Navzdory napjatým vztahům se obě strany dohodly na pokračování rozhovorů v příštím týdnu. 

Z trhů a burz:

ECB zklamala investory

Americké akciové trhy ve čtvrtek opět klesaly. Důvodem je zlevnění největších technologických titulů a také pomalé oživování zaoceánské ekonomiky. Index S&P 500 oslabil o 1,76 procenta, Dow Jones o 1,45 procenta a Nasdaq Composite odepsal 1,99 procenta. V mínusu skončily také všechny hlavní západoevropské burzy. Investory zklamalo včerejší rozhodnutí Evropské centrální banky ponechat dosavadní měnovou politiku Evropské unie beze změny.   

Dopravní firma odškodní Mauricius

Japonská společnost Mitsui OSK Lines věnuje jednu miliardu jenů, tedy asi 210 milionů korun, ostrovu Mauricius v Indickém oceánu na záchranu tamního životního prostředí. Jedna z největších dopravních firem světa je majitelem tankeru, který letos v červenci narazil v blízkosti ostrova do korálového útesu. Způsobil tak nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách země.  

Tweet dne:

„Mít více žen ve vedoucích pozicích je klíčem k rovnosti pohlaví.“

Jane Fraserová se stane historicky první ženou, která stane v čele velké banky z Wall Streetu. Třiapadesátiletá Britka nově povede v úloze generální ředitelky newyorskou Citigroup.   

Stane se dnes:

  • V polském Lublinu se sejdou ke společnému jednání předsedové vlád visegrádské čtyřky, tedy Česka, Polska, Maďarska a Slovenska. Schůzky se mohli zúčastnit též zástupci běloruské prodemokratické opozice. Tento návrh však vetoval český premiér Andrej Babiš. 
  • V Rusku začaly regionální volby, které potrvají až do neděle. Ve hře je 77 tisíc postů gubernátorů, regionálních poslanců a zastupitelů městských rad.
  • Spojené státy, Německo a Španělsko zveřejní konečné zprávy o vývoji své inflace za srpen. 
  • Německá automobilka Volkswagen vyexpeduje svůj první elektromobil s označením ID.3. Dnes dopoledne má být předán koncovému zákazníkovi.