Brexit: Osmé kolo vyjednávání končí fiaskem. Dohoda není a důvěra v Británii je otřesena

Pokud se do října neujedná podoba partnerství EU s Británií, budou se obě strany muset podle Johnsona posunout dál.

Pokud se do října neujedná podoba partnerství EU s Británií, budou se obě strany muset podle Johnsona posunout dál. Zdroj: Reuters

Britský premiér Boris Johnson rozčílil Evropskou unii kontroverzním návrhem nového zákona.
Velká Británie oficiálně opustila Evropskou unii v lednu 2020.
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila nový zákon za porušení mezinárodního práva.
Irský premiér Micheál Martin je Johnsonovým návrhem rozhořčen a s britským premiérem ve středu 30 minut hovořil po telefonu.
Před britským parlamentem protestují příznivci i odpůrci brexitu.
6
Fotogalerie

Ve čtvrtek skončilo osmé kolo vyjednávacích rozhovorů o budoucích vztazích mezi Velkou Británii a Evropskou unií. Namísto posunu vpřed se však zdá, že obě strany udělaly tento týden mílový krok zpátky. Šance na poklidný rozchod v roce 2021 se nyní výrazně ztenčila. Podle agentury Bloomberg dal britský premiér Boris Johnson Evropě důvod, aby své snahy o uzavření dohody se Spojeným královstvím definitivně vzdala.

Důvodem roztržky je kontroverzní návrh nového zákona, který kabinet Borise Johnsona zveřejnil ve středu. Jedná se o plán, jak bude Británie postupovat v případě, když se dohodu s Evropskou unií uzavřít nepodaří. Problém je v tom, že text nového zákona v mnoha bodech odporuje dřívějším závazkům, na nichž se Johnson dohodl s Unií v minulém roce. „Británie tím riskuje, že se stane nevyzpytatelným státem,“ uvedl k tomu poslanec Ian Blackford ze Skotské národní strany. 

Podle nového nařízení například nebudou zavedeny kontroly zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Britská vláda má dostat výlučné pravomoci v otázkách státní podpory firem. V zákoně je rovněž výslovně uvedeno, že bude platit bez ohledu na mezinárodní smlouvy. Boris Johnson se k riskantnímu kroku rozhodl, protože pokládá zachování volného obchodu mezi Británií a Severním Irskem v období po brexitu za svoji absolutní prioritu. Zároveň se chce zcela vyvázat ze závislosti na evropských strukturách.   

V Bruselu nicméně vyvolalo středeční rozhodnutí Londýna ostré pobouření. „Bude to porušení mezinárodního práva a nabourání důvěry,“ vyjádřila se k zákonu na twitteru Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise. A kritika se na hlavu britského ministerského předsedy nyní valí ze všech stran. 

Irský premiér Micheál Martin vyjádřil pochybnosti nad tím, zda se britská strana vůbec chce s evropskými partnery dohodnout a dokument Johnsonovy vlády označil za jednoznačné porušení předchozích úmluv. „Nepřijímám tvrzení, že tohle nějakým způsobem ochraňuje mír v Severním Irsku. To co se dnes stalo podle mého názoru poškozuje politiku Severního Irska,“ svěřil se Martin deníku Financial Times.  

K zástupu rozhořčených politiků se ve čtvrtek připojila i Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Spojených států a významná členka americké Demokratické strany. Ta řekla, že je absolutně vyloučeno, aby Spojené státy uzavřely obchodní smlouvu s Velkou Británií, pokud dojde k porušení takzvané Velkopáteční dohody, politického ujednání, na jehož základě byly v roce 1998 ukončeny třicet let trvající konflikty a násilné nepokoje v Severním Irsku.     

Evropská unie podle informací Bloombergu dokonce zvažuje, že na Británii podá žalobu u Evropského soudního dvora. Daný proces by se sice zřejmě táhl roky, pokud by v něm ovšem Unie zvítězila, získala by právo vypovědět kteroukoli smlouvu se Spojeným královstvím. 

Jak se situace bude nadále vyvíjet záleží především na Johnsonovi. Vzhledem k tomu, že jeho Konzervativci mají v současné chvíli pohodlnou většinu v britském parlamentu, je nepravděpodobné, aby návrh zákona jakkoli zhatila domácí opozice. Podle předního britského soudce Jolyona Maughama ani není příliš reálný zásah britských soudů, neboť by se jednalo o narušení suverenity britského parlamentu. 

Ačkoli šance na uzavření dohody stále žije, čas se vyjednávacím stranám každopádně nebezpečně krátí. Johnson na začátku tohoto týdne varoval Brusel, že jednání je nutné uzavřít nejpozději do 15. října, což se za nynějších okolností zdá nereálné. Důvěra ostatních zemí ve Spojené království byla na základě mínění odborníků událostmi z posledních dnů významně narušena.

„Tak jako Turecko představuje problémového souseda na východě Evropské unie, Británie se nyní může stát podobně destabilizující silou na jejím západě,“ shrnuje analytik Bloombergu Lionel Laurent. Deváté kolo rozhovorů bude pokračovat příští týden.