Hackeři napadli ukrajinské banky a podniky, problémy má i ruská pobočka Home Creditu

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Petro Porošenko
Petro Porošenko
Předseda Evropské rady Donald Tusk a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
4
Fotogalerie

Napadeny byly místní počítačové sítě největších finančních ústavů, pošty, telekomunikací či energetiků. Přestaly pracovat počítače na úřadu vlády i na kyjevské radnici. Terčem hackerského útoku se stala také ruská ropná společnost Rosněfť, uvedla agentura TASS. Problémy hlásí i český Eset.

"Zdroje v napadených společnostech tvrdí, že počítače nakazil virus, který se chová podobně jako vyděračský virus WannaCry," informovala agentura Intefax-Ukrajina. Hackeři prý požadují ekvivalent 300 dolarů v bitcoinech. Podniky se kvůli ochraně odpojují od internetu.

"Národní banka Ukrajiny varovala finanční sektor před hackerským útokem neznámým počítačovým virem. Byl proveden zvenčí na několik ukrajinských bank a podniků ze soukromého i státního sektoru," oznámila centrální banka s tím, že posílila bezpečnostní opatření. Ujistila zároveň, že bankovní infrastruktura je před útokem hackerů náležitě chráněna, útoky by tedy měly být odraženy.

Kyjevské letiště uvedlo, že i přes hackerské útoky pokračuje v normálním provozu. Ruská ropná jednička Rosněfť musela kvůli silnému hackerskému útoku na své servery přejít na rezervní systém řízení, těžbu ropy ale nezastavila.

"Hackerský útok mohl způsobit vážné škody, ale díky tomu, že firma přešla k záložnímu systému řízení výrobních procesů se těžba nezastavila," uvedl podnikový mluvčí.

Ukrajina z předchozích útoků počítačových pirátů obviňovala Rusko, se kterým má napjaté vztahy kvůli anexi Krymu a válce na Donbasu na východě Ukrajiny. Ruská kancelář společnosti Home Credit, která patří české finanční skupině PPF, hlásí "nestandardní aktivitu" na svých serverech.

Útoky hlásí i firmy ze západní Evropy

Problémy má i dánská dopravní společnost Maersk. Její počítače napadl v několika zemích virus a servery nefungují.

Podle agentury Reuters je mezi napadenými i britská reklamní agentura WPP nebo nizozemská dopravní společnost APM Terminals.

Terčem hackerů se stala i francouzská stavební firma Saint Gobain. "Abychom ochránili svoje data, izolovali jsme počítačové servery," uvedl mluvčí firmy.

Vlna podle Esetu zasáhla i Česko

Vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je devátým nejvíce zasaženým státem. Uvedla to antivirová společnost Eset.

"Ukrajina hlásí mimořádné výpadky IT v bankovním sektoru, energetických rozvodných sítích a poštovních společnostech. Mezi významně postiženými zeměmi je i Itálie, Izrael, Srbsko, ale také země střední a východní Evropy včetně České republiky," uvedl Eset. Mezi zasaženými zeměmi firma jmenovala také Španělsko a Indii. Hackeři podle Esetu žádají od svých obětí platbu 300 dolarů, jinak napadená zařízení neodšifrují.

Nový škodlivý software se podle Esetu šíří podobně jako vyděračský program WannaCry, jehož útok zasáhl před více než měsícem zhruba 200 milionů počítačů, a navíc využívá nástroj pro vzdálenou instalaci a spouštění libovolných aplikací. "Škodlivému kódu stačí, aby infikoval jediný počítač a dostal se tak do firemní sítě, kde pak malware může získat administrátorská práva a šíří se do dalších počítačů," uvedl analytik Esetu Robert Lipovský.