Hamás je pro Západ teroristická organizace, Rusko a Čína to vidí jinak

Bojovník Hamásu

Bojovník Hamásu Zdroj: ctk

Přinášíme základní údaje o palestinském islamistickém hnutí Hamás, které zahájilo nečekaný útok z Pásma Gazy na Izrael:

  • Hamás neboli Hnutí islámského odporu bylo založeno v listopadu 1987 během první palestinské intifády (povstání). Podporuje jej šíitský Írán a sdílí islamistickou ideologii Muslimského bratrstva, které vzniklo v Egyptě ve dvacátých letech minulého století.
  • Za teroristickou organizaci Hamás považují Izrael, USA, EU, Kanada, Japonsko, Austrálie či Británie, opačný pohled má kupříkladu Rusko, Čína, Brazílie, Írán, Katar či Turecko. V prosinci 2018 neprošla ve Valném shromáždění OSN rezoluce odsuzující Hamás jako teroristickou organizaci, nepodpořila ji totiž potřebná dvoutřetinová většina. Mezi 87 zeměmi, jež text navržený USA schválily, bylo i Česko.
  • Hnutí odmítá existenci Izraele či mírové rozhovory s ním a prosazuje ozbrojený odpor proti izraelské okupaci palestinských území.
  • Podle své charty, která byla vydána v srpnu 1988, usiluje o vytvoření islámského státu na celém území Palestiny včetně Izraele, tedy od Středozemního moře k řece Jordán. Ve druhém článku je Hamás definován jako „jedna z odboček Muslimského bratrstva v Palestině“. Boj za osvobození Palestiny od izraelské okupace je podle charty představován nikoli jako národní záležitost Palestinců, ale „povinnost každého Muslima, ať žije v jakékoli zemi“. Ve své chartě vyznává džihád (svatou válku) a píše, že „každý Žid a každý židovský kolonista je jeho terčem a musí být zabit“.
  • Pásmo Gazy řídí Hamás od června 2007, od konce krátké občanské války se silami věrnými hnutí Fatah prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse, který sídlí na Západním břehu Jordánu a stojí rovněž v čele Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Palestinská autonomie tak zůstává stále rozdělena, protože na Západním břehu Jordánu vládne postarafatovské hnutí Fatah.
  • Hamás převzal vládu v Gaze po svém vítězství v palestinských parlamentních volbách v roce 2006. Hamás tehdy vinil Abbáse ze spiknutí proti němu. Od té doby došlo k řadě vojenských konfrontací mezi Izraelem a Hamásem. Naposledy se tak stalo v květnu 2021, kdy si jedenáctidenní boje vyžádaly 243 mrtvých Palestinců a 12 mrtvých na izraelské straně. Při nejhorší konfrontaci mezi Izraelem a Hamásem zahynulo (od stažení Izraele z Pásma v létě 2005) v létě 2014 na 2200 lidí.
  • Hamás má ozbrojené křídlo Kásam (neboli Oddíly mučedníka Izzuddína Kásama; nazváno podle šajcha Izzuddína Kásama, bojovníka proti britské nadvládě v Palestině v 30. letech minulého století). Kásam vysílá do Izraele ozbrojence a sebevražedné atentátníky.
  • Hamás je součástí regionální aliance zahrnující šíitský Írán, Sýrii a šíitskou islamistickou skupinu Hizballáh v Libanonu, které se staví proti politice USA na Blízkém východě a proti Izraeli.
  • Hamás má mocenskou základnu v Gaze, příznivce má ale na celém palestinském území. Jeho vůdci jsou rozmístěni po celém Blízkém východě v zemích včetně Kataru, kde sídlí současný vůdce Ismáíl Haníja.
  • Zakladatele a duchovního vůdce Hamásu šajcha Ahmada Jasína zabily v březnu 2004 izraelské jednotky, později byli zabiti i někteří další vůdci hnutí.
  • V prvních letech po založení byl významným finančním donátorem Hamásu Kuvajt, posléze kupříkladu Katar, který v posledních letech převedl na účty Hamásu více než 1,5 miliardy eur. Podle zprávy Izraelské bezpečnostní agentury (ISA) z února 2018 je jedním z největších sponzorů Hamásu i Turecko.
  • Rakety je Hamás schopen odpalovat na Izrael podle odborníků díky technologiím, které mu poskytl Írán.