Havárie vrtulníku na Slovensku má osm obětí. Umírali hlavně Afghánci

Vrtulník Mil Mi-2

Vrtulník Mil Mi-2 Zdroj: Aleksander Markin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

V havarovaném civilním vrtulníku, který ve středu ilegálně pronikl na východní Slovensko, zahynulo nejméně osm lidí včetně ukrajinského pilota a pěti mužů a dvou žen z Afghánistánu. Bratislava na vyšetřování spolupracuje s ukrajinskými úřady a už v pátek slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák naznačil, že šlo o případ pašeráctví migrantů.

„Vrtulník typu Mi-2 s ukrajinským označením letěl v nízké letové hladině za velmi špatných povětrnostních podmínek, jako by se pokoušel vyhnout odhalení,“ řekl mluvčí slovenského ministerstva vnitra Ivan Netík.

Doklady v arabštině nalezené na místě nehody ukázaly, že oběti pocházejí z Afghánistánu. Slovenské úřady uvedly, že neidentifikovaný vrtulník byl ve slovenském vzdušném prostoru zaznamenán ve středu v noci. Ukrajinské úřady však nepotvrdily, že by hranici přeletěl nějaký letoun. Pátrací týmy našly místo zřícení kvůli husté mlze až v pátek.

Stroj se zřítil asi 15 kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice. Původní počet šesti potvrzených obětí tragedie, ke které došlo u vesnice Stretávka, stoupl postupně až na osm.

Slovensko-ukrajinská hranice je přísně střeženou vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob. Slovenské bezpečnostní složky v minulosti zaznamenaly opakované pokusy o pašování například cigaret z Ukrajiny.

Přehled nejtragičtějších leteckých nehod na území Slovenska (řazeno podle počtu obětí)
82 obětí - 24. listopadu 1966 - Do vrchu Sakrakopec nedaleko Bratislavy narazil bulharský letoun Iljušin Il-18, který letěl ze Sofie přes Budapešť a Prahu do Berlína. 82 mrtvých, jedná se o nejhorší letecké neštěstí na území bývalého Československa.
76 obětí - 28. července 1976 - Krátce před přistáním se zřítil do jezera Zlaté piesky nedaleko Bratislavy letoun Il-18 ČSA na lince z Prahy. Ze 79 lidí na palubě neštěstí přežili tři cestující.
24 obětí - 9. října 1944 - Ve Vysokých Tatrách se během Slovenského národního povstání zřítil Douglas DC-3 s československými a sovětskými výsadkáři, zemřelo 24 vojáků.
22 obětí - 18. ledna 1956 - Do hory Škapová v Levočských vrších narazil Douglas DC-3 ČSA. Zemřelo 18 cestujících a čtyři členové posádky, přežili čtyři lidé. Oficiálně se jednalo o následek srážky letadla s balonem nesoucím propagandistické letáky Rádia Svobodná Evropa, tato verze však bývá v odborné literatuře zpochybňována.
9 obětí - 9. června 1948 - U letiště v Malackách se při cvičné střelbě na vlečný rukáv srazily dva stroje Aero C-3, zemřelo devět letců.
7 obětí - 19. června 1979 - V Mlynické dolině ve Vysokých Tatrách havaroval vrtulník Mi-8 letky ministerstva vnitra, zemřelo sedm lidí, dva zranění.
7 obětí - 20. srpna 2015 - Na západě Slovenska se srazila dvě letadla, která se následně zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí. Neštěstí se stalo na slovensko-českém pomezí u obce Červený Kameň nedaleko města Ilava.
6 obětí - 13. listopadu 2015 - Na východním Slovensku havaroval ukrajinský vrtulník, nehodu podle tamních médií nepřežilo šest lidí. K pádu vrtulníku mohla údajně přispět i hustá mlha a také to, že stroj letěl nízko.
5 obětí - 20. října 1977 - Při leteckém neštěstí u Bratislavy zemřela Viera Husáková, manželka bývalého československého prezidenta Gustáva Husáka. Při havárii zahynula i tříčlenná posádka vrtulníků a lékař.