Holland a Cameron jednali v Amiensu, novináři spekulují o konspirační dohodě

ohlédnutí. Prezident Hollande s premiérem Cameronem si včera našli před summitem čas, aby v Pozières poblíž Amiensu vzdali hold obětem proslulé útočné operace britských a francouzských vojsk, která se právě před sto lety zapsala do dějin jako bitva na Sommě. V jedné z nejkrvavějších bitev v historii válečnictví padlo či bylo zraněno na 420 tisíc Britů a 205 tisíc Francouzů.

ohlédnutí. Prezident Hollande s premiérem Cameronem si včera našli před summitem čas, aby v Pozières poblíž Amiensu vzdali hold obětem proslulé útočné operace britských a francouzských vojsk, která se právě před sto lety zapsala do dějin jako bitva na Sommě. V jedné z nejkrvavějších bitev v historii válečnictví padlo či bylo zraněno na 420 tisíc Britů a 205 tisíc Francouzů. Zdroj: Reuters

Británie a Francie chtějí společně pracovat na tom, aby zajistily svým občanům bezpečí. Tak shrnul britský premiér David Cameron svoje včerejší setkání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem v Amiensu na severu Francie.

Cameron i Hollande apelovali na syrskou vládu a Rusko, aby přestaly útočit na umírněné rebely a respektovaly dojednané příměří. Rusko by podle nich mělo využít svého vlivu na separatisty v ukrajinském Donbasu a pomoci tak ukončit násilí. Ukrajinskou vládu zase vyzvali, aby se soustředila na slibované reformy.

Hlavním motivem tiskové konference po summitu však byla migrační krize v EU. Pozornost médií přitáhl výrok francouzského prezidenta, že pokud Británie opustí EU, bude to mít pro ni „následky v mnoha oblastech“. V jakých, to už specifikoval v předvečer summitu ministr hospodářství Emmanuel Macron.

Cameron nakonec musel čelit konspirační teorii o tajné dohodě s Hollandem. Podle ní vyzval francouzského prezidenta, aby svými výroky vyvolal v Britech obavy z následků odchodu z EU.

„Je to naprostý nesmysl,“ odmítl spekulace Cameron. Následky brexitu podle něj nejsou jeho zastánci schopni odhadnout. „Obě možnosti mají svá rizika a ta jsou o to větší, že bojovníci za odchod z EU nejsou schopni jasně říci, co vlastně chtějí,“ řekl.

Francouzský ministr strašil ostrovany
Francie přesune utečenecký tábor z Calais do Velké Británie a připraví červený koberec pro bankéře, kteří budou utíkat z Londýna.
Tak vidí nejbližší budoucnost velmocí rozdělených Lamanšským průlivem francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron v případě, že ostrovní království vystoupí z Evropské unie.
Dodal, že brexit by ve vztahu obou zemí znamenal i vytvoření nových překážek ve vzájemném obchodu. Svou vizí Macron obstaral prolog včerejšímu britsko-francouzskému summitu v Pozieres. Vystoupením z unie by podle Macrona Britové poslali ke dnu řadu bilaterálních dohod, včetně té z Le Touquet, která jim umožňuje provádět hraniční kontroly na území Francie a držet tak nechtěné migranty na francouzské straně Lamanšského průlivu.
V rozhovoru pro včerejší vydání deníku Financial Times člen francouzské vlády dokonce uvedl, že očekává, že bankéři z londýnské City se budou ve velkém stěhovat do Paříže, protože vystoupením z EU ztratí banky působící v Londýně takzvaný evropský pas, který jim umožňuje podnikat ve všech zemích osmadvacítky.
Macron tak vrací úder britskému premiéru Davidu Cameronovi, který před čtyřmi lety lákal francouzské firmy do Velké Británie, když Francie v roce 2012 zvýšila korporátní daně. „Myslím, že budeme mít nějaké navrátilce z City,“ zaprorokoval si pro deník Financial Times. „Británie ztratí plný přístup na jednotný trh.“