Hraniční kontroly na rakouských přechodech zatím moc komplikací nepůsobí

Uprchlíci na rakouském hraničním přechodu Nickelsdorf

Uprchlíci na rakouském hraničním přechodu Nickelsdorf Zdroj: CTK

Rakousko od půlnoci přistoupilo kvůli uprchlické krizi k dočasným hraničním kontrolám. Prozatím se týkají hranic se Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem a Itálií. Kontroly zpomalily dnes ráno dopravu z Maďarska do alpské republiky. Naopak provoz ze Slovenska do Rakouska během ranní dopravní špičky omezen nebyl.

Rakousko od půlnoci přistoupilo kvůli uprchlické krizi k dočasným hraničním kontrolám. Prozatím se týkají hranic se Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem a Itálií. Kontroly zpomalily dnes ráno dopravu z Maďarska do alpské republiky. Naopak provoz ze Slovenska do Rakouska během ranní dopravní špičky omezen nebyl.

Rakouské úřady navzdory původním informacím hlídky na hranici s tímto východním sousedem prozatím nenasadily. Na hranicích s Maďarskem policistům pomáhají i vojáci, kteří byli vysláni také na nádraží v důležitých tranzitních městech, jako jsou Linec či Salcburk.

Na salcburském hlavním nádraží zůstává situace podle agentury APA nadále napjatá, ale bez incidentů. Zhruba tisícovka lidí strávila noc na dnešek v tamních nouzově vyhrazených prostorech, jejichž kapacita už je vyčerpána. Dalších 400 lidí přespalo v jednom z vlaků. Běženci čekají na vlaky do Německa, které obnovilo kontroly německo-rakouské hranice už v neděli.

Vídeň záměr zavést kontroly ohlásila v pondělí, v úterý pak oficiálně informovala Evropskou komisi, že kontroly začne zavádět od půlnoci. Komise již dala na vědomí, že Rakousko má právo své hranice, které jsou zároveň vnitřními hranicemi schengenského prostoru, kontrolovat. Příliv uprchlíků do Rakouska během noci téměř ustal; policie imigranty zadržela jen zhruba ve stovce případů. Už v úterý do Rakouska přišlo podle rakouské tiskové agentury APA „pouhých“ 8 000 běženců, což bylo zřejmě i důsledkem maďarského uzavření hranic pro uprchlíky v noci na úterý. Ještě v pondělí přitom do Rakouska přišlo rekordních 20 000 uprchlíků.

Podle APA rakouská policie začala dnes v sedm hodin ráno kontrolovat hranice pouze na třech přechodech s Maďarskem. V průběhu dne mají být kontroly zahájeny na dalších deseti přechodech. Možné je pak podle informací APA rozšíření opatření také na jižní hranici země.

Hraniční přechod Nickelsdorf/Hegyeshalo

Hraniční přechod Nickelsdorf/HegyeshalomHraniční přechod Nickelsdorf/Hegyeshalom|CTK

Na rakousko-maďarském dálničním přechodu Nickelsdorf/Hegyeshalom rakouští policisté zúžili dopravu do jednoho jízdního pruhu a na příjezdu do Rakouska se vytvořila kolona dlouhá několik stovek metrů. Zhruba desítka policistů se zaměřila na kontrolu zejména nákladních vozidel a dodávek. Souběžný hraniční přechod na okresní silnici, kterým v uplynulých týdnech pěšky procházeli uprchlíci na cestě z Maďarska do Rakouska a dále do západní Evropy, zůstal uzavřen.

Na rakousko-slovenských přechodech Berg/Petržalka a Kittsee/Jarovce byl dnes ráno provoz plynulý, Rakousko tam hlídky zatím nenasadilo. Naopak na zmiňovaných přechodech byli slovenští policisté. Bratislava v pondělí oznámila, že s cílem odhalit převáděče migrantů zavedla namátkové kontroly vozidel na hraničních přechodech Slovenska s Rakouskem a Maďarskem.

Kontroly začaly v Bavorsku

Kontroly na části svých hranic již zavedly Německo a Slovensko. Němci obnovili kontroly na bavorsko-rakouském pomezí a Slováci zpřísnili režim na hranicích s Rakouskem a Maďarskem.

Členské země schengenského prostoru, který má umožnit volný pohyb osob přes jeho vnitřní hranice, mají na dočasné znovuzavedení hraničních kontrol právo. Podle příslušných smluv je k tomuto opatření možné dočasně přikročit, pokud se veřejný pořádek nebo bezpečnost státu ocitnou v ohrožení. Obvykle se tak dosud dělo v omezené míře v případě významných mezinárodních summitů či velkých sportovních událostí.

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost