Hroši narkobosse Escobara se v Kolumbii přemnožili a ohrožují své okolí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Paul Maritz , CC BY-SA 3.0, wiki

Pablo Escobar byl obávaným kolumbijským drogovým bossem, který penězi z prodeje drog financoval kromě svých dalších ilegálních činností řadu tamních různorodých projektů. Jedním z nich byla i jeho soukromá zoo: do ní tehdy zakoupil čtveřici hrochů. Třiadvacet let od Escobarovy smrti se však jeví i tento zdánlivě altruistický čin jako poměrně nešťastný - hroši se přemnožili a ohrožují své okolí.

Pablo Escobar v dobách rozmachu svého impéria na začátku osmdesátých let minulého století navezl do své soukromé zoo u vesnice Doradal, kde měl jeden ze svých rančů, čtyři hrochy. Koupil je tehdy v Kalifornské zoo. Po Escobarově smrti se však nikdo hrochy nepokusil odchytit a vzhledem k tomu, že tamní prostředí tlustokožcům výjimečně přálo, jejich populace se až nebezpečně rozrostla.

„Je jich tu asi 35 a jde o jediné volně žijící stádo hrochů mimo Afriku,“ shrnul místní veterinář Jairo Leon Henao, podle kterého tlustokožci v Kolumbii nemají přirozeného predátora, takže jejich počty nejspíš dál porostou.

Hacienda Napoles

Z pohledu populace tlustokožců jde možná o dobrou zprávu, místní obyvatele však již tolik netěší. „Boří ploty a znečišťují vodu, kálí všude možně,“ citovala agentura AFP některé ze stížností. A pokud se rozzuří, mohou představovat mnohem vážnější riziko, a to nejen pro obyvatelstvo, ale i místní faunu. Hroši okupují zatím jen oblast jezera u Escobarovy haciendy Napoles, často se však prý zatoulají i do hustěji osídlených oblastí až 150 kilometrů od jezera.

Místní úřady nyní řeší, jak s hrochy naložit. Vzhledem k tomu, že průměrná doba dožití se u nich pohybuje kolem 60 let, bude muset jít o dlouhodobě udržitelné výdhodisko. Jednou z variant je prý kastrace, veterinářům se však podařilo odchytit zatím jen čtyři samce. Zatím nejvíce používaným přístupem tak zůstává oprava stávajících plotů a vršení kamenných valů. Do obrany před hrochy je zapojena také místní environmentální agentura, jejíž činnost je významně financována z Escobarovi zabavených peněz.