Indická vláda plánuje největší vlnu privatizace za dvě dekády, potřebuje snížit rozpočtový schodek

Indická ministryně financí Nirmala Sitharáman (vlevo)

Indická ministryně financí Nirmala Sitharáman (vlevo) Zdroj: Reuters

Indická vláda plánuje v příštích pěti letech snížit podíly v některých velkých státních firmách na 40 procent. Z prodeje chce získat až 3,25 bilionu rupií (v přepočtu 1,1 bilionu korun). V případě uskutečnění plánu by se jednalo o největší privatizaci v této zemi za více než 20 let. S odvoláním na dva vyšší státní úředníky to uvedla agentura Reuters.

Minulý týden ministryně financí Nirmala Sitharámanová představila rozpočet, který počítá s tím, že vláda se bude případ od případu snažit snižovat přímou kontrolu v některých státních firmách. Plán má zajistit státním firmám příliv soukromých investic a státu peníze, které jsou nutné ke snížení rozpočtového deficitu.

Vláda premiéra Naréndry Módího v prvním pětiletém funkčním období už prodala podíly v řadě státních společností. Podařilo se jí získat 40,92 miliardy dolarů (931 miliard korun), což byl téměř trojnásobek příjmů z prodeje státního majetku, kterého se podařilo dosáhnout vládě v letech 2009 až 2014. Módí byl znovu zvolen do funkce ve volbách, které se konaly v dubnu a květnu tohoto roku.

Vláda už podle zdrojů vybrala k privatizaci několik státních firem. Je mezi nimi ropná společnost Oil and Natural Gas, rafinerie Indian Oil, plynárenská společnost GAIL (India) Ltd, elektrárenské NHPC a NTPC, těžaři NMDC a Coal India či Bharat Heavy Electricals.