Indie předčí Pákistán skoro ve všem

Ind

Ind Zdroj: ctk

Indie a Pákistán, dva odvěcí rivalové, tento týden slaví 65 let své samostatnosti. Oba asijské státy vznikly v roce 1947 rozdělením kolonie Britská Indie v rámci takzvaného Mountbattenova plánu. Dnes, 65 let po svém vzniku, se daří lépe Indii, konstatuje nejčtenější anglicky psaný deník v Pákistánu The News International. A nabízí nejen ekonomické srovnání obou zemí.

Pákistán vznikl o den dříve – 14 srpna. Tím ale výčet jeho prvenství končí, Indie má náskok téměř ve všem, počínaje sekularizací politiky přes ekonomiku až po úroveň vzdělání, píše list.

Řada propákistánských kritiků se vymlouvá na to, že čtyřikrát větší Indie má mnohem více obyvatel. Muslimský Pákistán má 190 milionů obyvatel, v převážně hinduistické Indii jich žije 1,2 miliardy, tedy šestkrát tolik. Jenže indický hrubý domácí produkt převyšuje ten pákistánský osmkrát.

Pákistánská ekonomika má hodnotu 210,6 miliardy dolarů, indická 1,68 bilionu, zjistila studie The News International. Autor z ní vycházel z nejnovějších údajů CIA World Fact Book a zpráv Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. V červenci byl hrubý domácí produkt na hlavu v Pákistánu 2800 dolarů, zatímco v Indii 3700 dolarů.

Indie ale předčí Pákistán v zadluženosti. Její externí dluh činí 267 miliard dolarů, muslimský stát dluží jen 61,8 miliardy. Indický export však má hodnotu 298,2 miliardy dolarů, a pákistánských 25,35 miliardy tak hravě strčí do kapsy. Indie je 21. největším exportérem světa, Pákistán je na 68. místě. Indie má sedmé největší zlaté a devizové rezervy na světě, Pákistán je v tomto ohledu na 62. místě. Rozpočet vlády v Dillí je desetkrát větší než té v Islámábádu.

Indie dále předčí Pákistán v disciplínách, které přímo souvisejí s počtem obyvatel a rozlohou: má více letišť, kilometrů železničních kolejí, mobilních telefonů, uživatelů internetu i pracovních sil. Indie však má většinou větší náskok, než by odpovídalo její množstevní převaze.

Islámábád ale za Dillí zaostává i politicky. Pákistánci šli od vzniku samostatného státu k volbám jen devětkrát, Indové patnáctkrát. Pravidelnost voleb je jedním z metrů, kterým se měří demokratičnost země.

Indie: Největší byrokracie na světě

Dvacet let indických reforem

Největší propast mezi Indií a Pákistánem je ale vidět ve vzdělání. Indie, ačkoli má šestkrát více obyvatel, měla v roce 2010 jen tři miliony dětí nechodících do školy, zatímco Pákistán sedm milionů. Základní školu v Indii dokončí 95 procent dětí, v Pákistánu jen 67 procent chlapců a 60 dívek. Indie má 63 procent gramotných dospělých, Pákistán jen 55 procent. U mládeže, především dívek, je ten rozdíl ještě větší.

Indické vysoké školy ročně generují deset tisíc absolventů s doktorským titulem PhD. Pákistán k zisku stejného počtu titulů potřebuje 20 let.