Indie zvažuje oficiální obchody s Tchaj-wanem. Zkrachovalé aerolinky Flybe chystají návrat

Tchaj-wan možná již brzy získá nového cenného obchodního partnera. Zahájení oficiálních rozhovorů s ostrovem zvažuje Indie.

Tchaj-wan možná již brzy získá nového cenného obchodního partnera. Zahájení oficiálních rozhovorů s ostrovem zvažuje Indie. Zdroj: e15

Britské regionální aerolinky Flybe, které zkrachovaly letos v březnu, se mají příští rok vrátit k létání.
Joe Biden a Donald Trump se chystají na svůj finální televizní souboj. Už teď si jejich týmy vyměňují ostré výpady.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Indie chce jednat s Tchaj-wanem

Indie zvažuje, že zahájí oficiální obchodní jednání s Tchaj-wanem. Důvodem jsou zhoršující se vztahy indické vlády s Čínou. Tchaj-wan usiluje o obchodní dohodu s Indií již několik let, a navázání formálních rozhovorů s třetí největší ekonomikou Asie by pro ostrovní stát bylo velkým úspěchem. Indové by z případné spolupráce mohli vytěžit větší investice do elektroniky a technologií. Obě země spolu již neoficiálně obchodují a podle indických úřadů vzájemný byznys loni meziročně vzrostl o osmnáct procent na 7,2 miliardy dolarů, skoro 167 miliard korun.

Hádky prezidentských kandidátů

Kandidáti na amerického prezidenta Donald Trump a Joe Biden se chystají na svoji závěrečnou předvolební debatu, která se uskuteční tento čtvrtek. Již teď si však jejich týmy vyměnily přes média několik ostrých poznámek. Trumpovi vadí nové pravidlo, podle kterého bude televize vypínat mikrofon kandidátovi, jenž právě nehovoří. Bidenův tábor na dálku obvinil současného šéfa Bílého domu, že se vyhýbá otázkám souvisejícím s Trumpovým nezvládnutím koronavirové pandemie.

Z trhů a burz 

Pád ropy i technologických obrů

Akciové trhy v USA se na úvod nového týdne prudce propadly. Investoři nevěří tomu, že se záchranný balík na pomoc americkému hospodářství povede schválit ještě před prezidentskými volbami. Index S&P 500 se snížil o 1,63 procenta, Dow Jones odepsal 1,44 procenta a Nasdaq Composite skončil ve ztrátě 1,65 procenta. Dolů je táhly především technologické tituly v čele s Amazonem, Facebookem a Microsoftem. Téměř o jedno procento klesla cena ropy. V červených číslech zakončily obchodování také všechny hlavní burzy v západní Evropě, z nichž některé se včera navíc potýkaly s technickými problémy.    

Flybe se vrací

Britská nízkonákladová letecká společnost Flybe, která skončila letos v březnu, obnoví od příštího roku svoji činnost. Umožní to její nový majitel – londýnská firma Thyme Opco, která zkrachovalé aerolinky koupila. Finanční detaily transakce nebyly zveřejněny. Flybe by nicméně měla operovat v menším měřítku než dříve. Společnost v minulosti přepravovala až osm milionů cestujících ročně, měla přes 2000 zaměstnanců a zajišťovala 40 procent regionálních letů po Spojeném království.

Tweet dne

„Gratuluji obyvatelům Súdánu k tomuto velkému a zaslouženému úspěchu. Naši lidé nikdy nebyli sponzoři ani zastánci terorismu. Chtěl bych říct, že před sebou máme ještě dlouhou cestu a potřebujeme vše důkladně naplánovat a spolupracovat, abychom vytěžili nejvíce z této příležitosti. Dali jsme našim lidem sliby a pracovali na tom, abychom je naplnili.“

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstraní Súdán ze seznamu zemí, podporujících mezinárodní terorismus, pokud africký stát zaplatí kompenzaci ve výši 335 milionů dolarů, tedy zhruba 7,7 miliardy korun. Súdánský premiér Abdalla Hamdok na to zareagoval nadšením a odeslání peněz ihned zajistil. Súdán byl na černé listině od roku 1993, kdy zde oficiálně pobýval jako host tamní vlády teroristický vůdce Usáma bin Ládin.

Stane se dnes

  • Právní výbor amerického Senátu, který je momentálně v moci republikánů, si na dnešek předvolá zakladatele a šéfa Twitteru Jacka Dorseyho. Chtějí, aby vysvětlil, proč platforma zablokovala zveřejnění článku, který kritizoval demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena.  
  • Největší streamovací společnost na světě Netflix zveřejní výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí.  
  • V Itálii proběhne soudní slyšení s Matteem Salvinim, který loni z pozice ministra vnitra nedovolil vylodění migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Vyslechnut by měl být mimo jiných i současný italský premiér Giuseppe Conte.