Innsbruck hostí extrémní běžecký závod, stává se rakouským hlavním městem sportu

Při extrémním závodu vyběhnou sportovci až do výšky tří tisíc metrů nad mořem

Při extrémním závodu vyběhnou sportovci až do výšky tří tisíc metrů nad mořem Zdroj: innsbruck, rakousko,

Tyrolský špek
V ledovci Stubai je připravena 200 metrů dlouhá naučná stezka vedoucí ledovou kavernou
Pěknou vyhlídku na celé údolí nabízí jízda v areálu Mutterer Alm
Innsbruck
5
Fotogalerie

Innsbruck je takové rakouské hlavní město sportu. Letos bude hostit největší festival horských kol zvaný Crankworx nebo extrémní dálkový běh, který vytrvalce dovede z historického centra města až na ledovec do hor.

Jako eldorádo pro milovníky zimních sportů už Innsbruck nějaké to desetiletí tradici má. V posledních letech si ale hlavní město Tyrolska systematicky buduje stále rozsáhlejší zázemí i pro sporty letní.

Poloha na řece Inn a v údolí sevřeném víc než třítisícovými masivy ze všech stran k tomu nabízí dostatečně dramatický terén. K mání je horská cyklistika, horský treking, horské sprinty. Když se člověk trochu snaží, i horská nemoc.

Letos má Innsbruck připraven skoro každý měsíc nějakou sportovní událost, která míří jak na amatéry, tak na profesionální sportsmeny. Zítra se třeba koná drsný běžecký závod Alpine Trail Run. Účastníci z 30 zemí vyběhnou přímo z historického centra města do okolních svahů.

Trasu si budou kontrolovat sami pomocí GPS navigace a map. Ta nejkratší trať, kterou poběží, je dlouhá 15 kilometrů. Ta nejdelší je příznačně nazvaná „Ultra“ a měří plných 85 kilometrů. Její nejvyšší body jsou až 3600 metrů nad mořem. Tento ranní jogging si dají ovšem jen ti největší ultras.

Prvního července si to vytrvalostní běžci vychutnají ještě jednou, ovšem s kostkou ledu navíc. Závod Stubai Ultra Trail je zavede z Innsbrucku údolím až k 62,5 kilometru vzdálenému horskému ledovci Stubai. Na ten vyběhnou, přičemž start je ve výšce pouhých 570 metrů nad mořem, zato cíl přesně ve 3138 metrech.

Začátek běhu je navíc už v jednu hodinu po půlnoci. Pozvánka na závod přitom s roztomilým optimismem oznamuje, že v sedm hodin večer po závodě vypukne pro účastníky dole v městečku Neustift večírek. Ten má alespoň adekvátně dvojsmyslný název „Finisher Party“.

Innsbruck vybudoval na svazích v okolí města několik tras a areálů určených také pro milovníky horských kol. K těm mírnějším patří kilometrový sjezd Hungerburg Trail nebo tříkilometrový Arzler Alm Trail.

K oběma vyveze cyklistu lanová dráha. Na stejném masivu je ovšem i náročnější sjezd Nordkette Singletrail, kde cyklista na čtyřkilometrové trase překonává víc než kilometrové převýšení. To znamená místy sklon až 70 procent. Pro ty, kteří by se rádi dočkali ve zdraví důchodového věku, je k dispozici hala s plochou dva tisíce metrů čtveresčních.

Tady mohou na biku v poklidu trénovat i začátečníci. Několik nových tras má ve svazích nad Innsbruckem ještě přibýt v nejbližších týdnech. Město se totiž horečně chystá na vrcholnou cyklistickou událost. Prvně sem zavítá na konci jara Crankworx neboli největší freeridingový festival horských kol na světě. Pětidenní program začne 21. června.

Tyrolákům skáčou turisté na špek

Při sportu v horách vyhládne dvojnásob rychle, ale restaurace a obchůdky v Innsbrucku nabízejí výtečnou záchranu. Turista si může skočit na vyhlášenou pochoutku, tradiční tyrolský špek. Jde o nevařenou šunku, kterou horalé nakládají přes zimu do směsi soli, jalovce a různých koření. Pak se ještě šunka vyudí. Tenhle postup se používal už od středověku v jižní části Tyrol proto, aby se maso nezkazilo. Ona ale šunka v téhle úpravě skvěle chutná, takže uvedenou recepturu dnes už četní výrobci používají nikoliv kvůli zakonzervování masa, ale ryze z kulinářských důvodů.