Insolvence Řecka může rozbít eurozónu, varuje šéf Deutsche Bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profiemdia.cz

Šéf největšího německého peněžního ústavu Deutsche Bank Josef Ackermann na mnichovské bezpečnostní konferenci podle agentury DPA varoval, že insolvence zadluženého Řecka by mohla rozbít eurozónu. Italský premiér Mario Monti naopak věří, že měnová unie je na správné cestě k překonání krize a už se jí to téměř podařilo.

„Nejde jen o Řecko, ale o Evropu,“ soudí Ackermann. „Jde o to, zda Evropa zůstane pohromadě a bude držet pospolu,“ dodal vlivný bankéř, který stojí i v čele Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), jenž jedná s řeckými představiteli o seškrtání soukromých pohledávek vůči Aténám. Pokud by se nepodařilo vyřešit řecké obtíže, hrozí podle Ackermanna „přenos nákazy“ i na další evropské státy a „stěží představitelné škody“.

Řecko se dnes podle Reuters dohodlo s partnery z eurozóny na tom, jak rekapitalizovat řecké banky po plánovaném odpisu části hodnoty řeckých dluhopisů. Zbývá prý dořešit otázky pracovních reforem a výdajových škrtů.

Ministr financí Evangelos Venizelos řekl, že rozhovory týkající se záchranného plánu pro Řecko musí být uzavřeny do nedělního večera. Venizelos podle agentury AFP uvedl, že jednání s EU a MMF o nové půjčce jsou „na ostří nože“. Dodal, že je stále „velmi tenká linie“ mezi úspěchem a neúspěchem.

Soros: Oživení Evropy musí zajistit kontinent jako celek

Na mnichovské konferenci se řešily i obecnější scénáře, jak překonat dluhovou krizi v Evropě. Podle šéfa Deutsche Bank úsporné programy samy o sobě nestačí. „Je to otázka šetření a růstu,“ poznamenal Ackermann, přičemž za důležité považuje především snižování nezaměstnanosti.

K větší koncentraci na podpoření růstu evropské ekonomiky vyzval i uznávaný americký investor George Soros. „Oživení hospodářského růstu musí vyjít z Evropy. Teď není místo pro národní oživovací opatření,“ uvedl.

Monti byl během diskuzního panelu věnovaného hrozbám finanční krize pro mezinárodní bezpečnost k výhledům eurozóny mnohem optimističtější. „Blížíme se k řešení krize v eurozóně,“ prohlásil italský premiér. „Myslím, že už tam skoro jsme,“ dodal.

Varoval nicméně před oddělením zemí platících eurem od zbytku Evropské unie. „Musíme udržet mosty mezi euroskupinou a zbylými státy,“ zdůraznil Monti, který vyjádřil lítost nad tím, že se ke vznikajícímu rozpočtovému paktu EU nepřipojila Velká Británie. Kromě ní smlouvě o fiskální odpovědnosti zatím „ne“ řekla i Česká republika.