Útok v Íránu má třicet obětí. Rúhání obvinil USA

Íránský prezident Ruhání

Íránský prezident Ruhání Zdroj: ČTK

Střelbu patrně zorganizovala místní arabská opozice, která si stěžuje na diskriminaci. 

ránský prezident Hasan Rúhání tvrdí, že za organizací sobotního útoku během vojenské přehlídky ve městě Ahváz stojí arabští spojenci Washingtonu. Státy Perského zálivu podle něj poskytují finanční a vojenskou pomoc protivládním skupinám. Teherán si také předvolal velvyslance Británie, Nizozemska a Dánska s tím, že jejich země hostí členy opozičních skupin. 

Při střeleckém útoku zemřelo 29 osob včetně žen, dětí i členů revolučních gard, které jsou součástí ozbrojených složek režimu. Nejvyšší představitelé země prohlašují, že Spojené státy a jejich regionální spojenci chtějí tímto způsobem v Persii vyvolat nestabilitu. „Írán rychle a rozhodně odpoví v zájmu ochrany íránských životů,“ napsal na Twitteru šéf perské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

K útoku se mezitím přihlásily Islámský stát a protivládní hnutí arabského etnika, Ahvázský národní odpor. Druhá skupina se přitom zdá být pravděpodobnějším pachatelem. Ahváz leží nedaleko iráckých hranic v provincii, kterou obývá početná arabská komunita. Menšina si stěžuje na perský útlak a žádá alespoň samosprávu. Už v minulosti se tu odehrály etnicky motivované bouře a násilnosti. 

Není to rovněž poprvé, co Teherán připisuje zodpovědnost za neklid v oblasti zahraničí, mimo jiné Spojenému království. Žijí v něm totiž někteří představitelé místní opozice. Nyní si Írán britské diplomacii stěžoval například na to, že Ahvázský národní odpor učinil své prohlášení prostřednictvím televize, jež má sídlo v Londýně. 

Íránský analytik Mostafa Choščešm míní, že lokální hnutí odporu je podporováno a školeno Saúdskou Arábií. „Působí tu po několik posledních let, snaží se oddělit na ropu bohatou provincii Chúzistán od Íránu, což je přesně to, o co usiloval už někdejší irácký vůdce Saddám Husajn,“ řekl komentátor al-Džazíře. 

Teherán soupeří s Rijádem dlouhodobě o pozici regionálního lídra a zapojuje se aktivně do lokálních konfliktů, například v Sýrii. Zvlášť citlivou záležitostí je pro Saúdskou Arábii íránské angažmá v Jemenu, kde rival podporuje šíitské rebely Húsíe.