Islámský stát se přihlásil k odpovědnosti za útok v Nice

Pieta nedaleko místa útoku

Pieta nedaleko místa útoku Zdroj: ctk

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Teroristická organizace Islámský stát (IS) tvrdí, že řidič, který ve čtvrtek spáchal teroristický útok ve francouzském přístavním městě Nice, při němž zabil na promenádě během oslav státního svátku nejméně 84 lidí, patřil mezi jeho bojovníky. S odvoláním na svůj bezpečnostní zdroj to uvedla tisková agentura Amak, která je napojena na radikály z IS. Podle francouzských vyšetřovatelů ale zatím o napojení útočníka na teroristickou organizaci neexistuje žádný jasný důkaz.

„Autor operace… provedené v Nice ve Francii, byl bojovník Islámského státu. Operaci provedl jako odpověď na výzvu, aby se cílem stali příslušníci zemí koalice, která bojuje proti IS,“ cituje Amak svůj zdroj. V prohlášení není uvedeno jméno útočníka, upozornila agentura AP. Formulace prohlášení podle ní vzbuzují dojem, že atentátník možná jednal na vlastní pěst. Dle prohlášení „vyslyšel výzvu“ k útokům.

Pachatelem útoku byl jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel původem z Tuniska, který žil legálně v Nice. O jeho napojení na islamisty zatím nebylo nic známo. V hledáčku zpravodajských služeb nebyl, jeho trestní rejstřík zahrnoval pouze drobnou kriminalitu. Pařížský prokurátor nicméně v pátek upozornil, že způsob provedení útoku odpovídal instrukcím, které bojovníkům opakovaně dávali představitelé džihádistů.

Francouzská policie také zadržela čtyři muže z okruhu Bouhlela a umístila je do vazby, uvedla agentura AFP. Jeden byl zatčen v pátek, další tři dnes ráno. Ve vazbě stále zůstává Bouhlelova bývalá manželka, která byla zadržena také v pátek.

Mezi francouzskými institucemi dnes propukla polemika ohledně zabezpečení oslav státního svátku 14. července v Nice. Prezident samosprávy kraje Provence-Alpes Côte d'Azur Christian Estrosi během své dnešní obhlídky Nice zpochybnil dostatečné zabezpečení ze strany státu. Kritizoval nízké nasazení státní policie i reakci jejích příslušníků poté, co kamion překonal bezpečnostní bariéru. Cazeneuve však namítl, že státní policie koordinovala své nasazení s radnicí, přičemž před oslavami žádné námitky vzneseny nebyly.

Později ministr oznámil, že země posílí přítomnost bezpečnostních složek na svém území a povolá 12.000 mužů z takzvaných operačních rezerv. Francouzské dobrovolníky vybídl, aby se k těmto rezervám připojili. Podle vůdkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová by měl Cazeneuve rezignovat. Útoky z posledních 18 měsíců s 250 oběťmi na životech podle ní poukazují na závažná pochybení ze strany státu.

Mimořádné jednání vlády

O situaci po atentátu v Nice dnes na mimořádném zasedání jednala francouzská vláda. Prezident François Hollande poté vyzval k národní soudržnosti a jednotě, aby tak Francie čelila „pokusům o rozdělení země“, které Hollande označil za riziko. Jeho úřad rovněž oznámil, že kvůli situaci po útoku ruší svou středeční návštěvu Česka, Slovenska a Rakouska.

Na Slovensko odpoledne přiletěl vládní speciál, jímž se do vlasti vrátilo 36 Slováků, kteří projevili zájem o transport z jižní Francie. Kromě nich byla na palubě i jedna Češka, která využila nabídky českého ministerstva zahraničí lidem registrovaným v databázi cestovatelů.

Nábřežní promenáda v Nice se pomalu navrací k běžnému životu, částečně byla obnovena doprava. Na místě masakru se vrší květiny, svíčky a další projevy piety. Veřejnosti se promenáda znovu otevře v pondělí. Ve Francii dnes začal třídenní státní smutek.