Islámský stát vydělává na prodeji otroků, nejvíc si účtuje za malé děti

Příslušníci jezídské menšiny ze severu Iráku, na kterou se Islámský stát obzvláště zaměřuje

Příslušníci jezídské menšiny ze severu Iráku, na kterou se Islámský stát obzvláště zaměřuje Zdroj: DFID via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Vyslankyně OSN během pobytu v Iráku získala dokument, který slouží jako ceník zajatců Islámského státu. Za děti do devíti let věku chtějí teroristé v přepočtu 165 dolarů (čtyři tisíce korun), za dospělé ženy méně. Movití kupci z okolních států ale obvykle musí platit víc, stejně jako rodinní příslušníci vězněných osob.

Kupci pocházejí jak z řad samotných bojovníků Islámského státu, tak hlavně z bohatší vrstvy obyvatel Blízkého východu, říká Zainab Banguraová, zvláštní vyslankyně OSN věnující se problematice sexuálního násilí.

„S dívkami se handluje jako s barely ropy,“ popisuje agentuře Bloomberg zacházení islamistů Banguraová. „Jednu zajatkyni může koupit a následně prodat třeba pět i šest různých mužů. Někteří z nich otrokyně nabízí zpět jejich rodinám za tisíce dolarů výkupného,“ dodává.

Bojovníci Islámského státu ale mají „slevu“ a právo přednostního výběru. Za ženy od dvaceti do třiceti let nemusí dát více než sto dolarů (2500 korun), cena za malé dítě se pak pohybuje kolem 165 dolarů (čtyř tisíc korun).

Teprve po nich mohou se mohou obchodování se sexuálními otrokyněmi účastnit i lidé mimo organizaci Islámského státu, kteří navíc zaplatí několikanásobně více.

Kerry Crawfordová, která učí politické vědy na univerzitě Jamese Madisona v americké Virginii, ovšem upozorňuje, že teroristům jde kromě peněz také o posílení vzájemné soudržnosti a šíření strachu. „Když se skupinou lidí pácháte činy, které překračují veškerá tabu, semkne vás to. Naopak mezi ostatními lidmi vyvoláte obavy, obzvláště v případě násilí se sexuálním podtextem,“ uzavírá