Itálie chce zvýšit HDP. Započítá do něj drogy, prostituci a pašované zboží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: jimmy "good times" walker via Flickr

Italská vláda chce nastartovat chronicky stagnující ekonomiku i tím, že jí jednoduše přepočítá. Hrubý domácí produkt se začne vypočítávat podle nových pravidel a nově bude zahrnovat i drogy, prostituci a pašované zboží.

Drogy, prostituce a pašované zboží bude součástí HDP od letošního roku a údaje z předchozích let budou upraveny tak, aby odpovídaly zavedeným změnám v metodice, uvedl ISTAT (Italský statistický úřad). Revize výpočtu HDP byla prý provedena v souladu s pravidly Evropské unie, dodal podle agentury Bloomberg úřad.

Změna metodiky zahrne do výpočtu HDP také oblast výzkumu a vývoje, která byla až doposud počítána mezi investiční výdaje.

Ohlášená změna by měla Itálii posunout ke kýženému schodku rozpočtu veřejných financí ve výši 2,6 procenta HDP. K tomuto výsledku se zavázal italský premiér Matteo Renzi. Doposud se schodek pohyboval kolem tří procent HDP.

„Přestože je to složité nějak kvantifikovat, vliv na HDP bude určitě pozitivní,“ uvedl Guiseppe Di Taranto, ekonom a profesor finanční historie na římské univerzitě Luiss-Guido Carli. Ministerstvo financí se k nové metodologii prozatímo nevyjádřilo.

Jeden ze symbolů zadlužené Evropy
Itálie patří v posledních deseti letech v Evropské unii k zemím s nejslabším ekonomickým výkonem a nejvyšším zadlužením. Italský státní dluh v roce 2012 podle Eurostatu dosáhl 127 procent hrubého domácího produktu. Horšího výsledku už v Evropské unii dosáhlo jen Řecko se 159 procenty.
Obavy z pádu do dluhové krize přiměly Řím k úsporám a reformám. Itálie se koncem loňského roku vymanila z nejhorší hospodářské recese od konce druhé světové války.