Itálie chystá prodej státního majetku, chce vydělat až 12 miliard eur

Italská privatizace se bude týkat mimo jiné i státních loděnic Fincantieri

Italská privatizace se bude týkat mimo jiné i státních loděnic Fincantieri Zdroj: CC BY-SA 3.0: Alessio Sbarbaro - Wikimedia Commons

Italská vláda potvrdila spekulace o privatizaci chystané na příští rok. Prodejem majetku hodlá získat až 12 miliard eur (zhruba 327 miliard korun). Peníze mají mimo jiné přispět ke snížení státního dluhu, oznámil premiér Enrico Letta.

Privatizace bude zahrnovat například prodej státních podílů v dodavateli čipů STMicroelectronics a výrobci lodí Fincantieri. Vláda prodá rovněž tříprocentní podíl v energetickému gigantu Eni, ponechá si však v tomto podniku více než 30 procent akcií.

Polovina peněz z privatizace bude podle premiéra použita ke snížení státního dluhu. Ten dosahuje zhruba 133 procent hrubého domácího produktu země, takže je druhý nejvyšší v eurozóně po krizí zmítaném Řecku. Zbytek peněz bude určen k rekapitalizaci státní banky Cassa Depositi e Prestiti.

Program je podle premiéra reakcí na požadavky Bruselu. Je to „první krok, který nejen že udrží pod kontrolou deficit na rok 2014, ale poprvé za posledních pět let díky němu snížíme celkový veřejný dluh,“ uvedl Letta.

Evropská komise odmítla poskytnout Itálii volnost při zvyšování státních výdajů, protože její původní rozpočtový plán nezajišťoval snížení státního dluhu.

Itálie slibovala privatizační program již několik let, doposud žádné vládě se však nepodařilo přikročit k jeho realizaci. Privatizace podle premiéra nezajistí pouze udržení rozpočtového deficitu v příštím roce pod kontrolou, ale také první snížení státního dluhu za pět let.