Itálie má novou vládu. Premiér Conte povede koalici protestních stran

Giuseppe Conte (vpravo) spolu s lídrem Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem během jednání v Římě

Giuseppe Conte (vpravo) spolu s lídrem Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem během jednání v Římě Zdroj: ČTK

V Itálii v pátek v prezidentském paláci složil přísahu nový kabinet v čele s Giuseppem Contem. Třiapadesátiletý právník, akademik a politický nováček stanul v čele první vlády v západní Evropě, kterou vytvořily populistické strany, a to Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S). Conte nyní musí pro svůj kabinet získat příští týden důvěru v parlamentu, uvedla agentura Reuters. Liga i Hnutí pěti hvězd ale mají v obou komorách pohodlnou většinu.

Vláda, která chce mimo jiné snížit daně a zvýšit sociální výdaje, vznikla po třech měsících složitých povolebních vyjednávání. Patovou situaci po posledním neúspěšném pokusu o sestavení kabinetu se podařilo prolomit, až když byl jednaosmdesátiletý kritik eura Paolo Savona, jehož jmenování ministrem financí v neděli zablokoval prezident Sergio Mattarella, přesunut na ministerstvo pro záležitosti EU. Finance povede téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria a ministrem zahraničí bude proevropský Enzo Moavero Milanesi.

Šéfovi M5S Luigimu Di Maiovi ve vládě připadl sjednocený resort práce, sociálních věcí a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet na klíčový projekt M5S - zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé. Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini se navíc oba stali vicepremiéry.

Conteho předchůdce v úřadě Paolo Gentiloni v pátek podle agentury ANSA prohlásil, že jeho vláda zanechává zemi v lepším stavu, než byla před pěti lety, kdy v Itálii začaly vládnout středolevé koalice včetně té Gentiloniho. Ta se moci ujala v roce 2016. "Děkuji celému vládnímu týmu. A své ženě. Bylo mi ctí sloužit Itálii," řekl Gentiloni.

Koaliční program nové vlády vyvolává silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména kvůli zamýšlenému odklonu od úsporných opatření Evropské unie. Mluvčí Evropské komise v pátek uvedla, že předseda komise Jean-Claude Juncker "pevně věří ve schopnost a vůli nové italské vlády účastnit se evropského projektu".

Předseda Evropské rady Donald Tusk Contemu krátce po jeho přísaze poblahopřál. "Vaše jmenování přichází v době, která je pro Itálii a celou Evropskou unii klíčová," napsal Tusk podle Reuters v dopise Contemu. "Abychom mohli čelit společným výzvám, potřebujeme více než kdy jindy jednotu a solidaritu," dodal Tusk.