Italské Hnutí pěti hvězd trvá na základním příjmu a hrozí, že neschválí rozpočet

Giuseppe Conte (vpravo) spolu s lídrem Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem během jednání v Římě.

Giuseppe Conte (vpravo) spolu s lídrem Hnutí pěti hvězd Luigim Di Maiem během jednání v Římě. Zdroj: ČTK

Luigi Di Maio 21.5. potvrdil italským médiím, že společným kandidátem Hnutí pěti hvězd a Ligy Severu na post premiéra je 54letý profesor práv Giuseppe Conte.
Podle italských médii si šéf Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio brousí v nové vládě zuby na post ministra práce a sociálního zabezpečení (21.5.2018)
3
Fotogalerie

Rozpočet Itálie na rok 2019 bude počítat i se základním nepodmíněným příjmem pro chudé a s dřívějším věkem odchodu do důchodu. Řekl to italský ministr financí Giovanni Tria. Vláda bude ve čtvrtek schvalovat veřejné finance a růstové cíle na roky 2019 až 2021, z nichž bude vycházet i rozpočet na příští rok.

Jedna z vládních stran, protestní Hnutí pěti hvězd (M5S), v úterý varovala, že rozpočet nepodpoří, pokud se v něm zmíněné položky nezohlední. Brusel zase netrpělivě očekává, zda Řím splní rozpočtová pravidla unie.

Nesnadné role italského ministra si dnes všímá i deník Financial Times. Nestraník Tria podle něj balancuje mezi požadavky populistické vládní koalice a nervozitou unijních partnerů, kterou vyvolává výše italského veřejného dluhu. Ekonoma Triu, který v pátek oslaví sedmdesáté narozeniny a který přednášel na univerzitách v Pekingu, New Yorku a Londýně, přitom kritizují politici minimálně o generaci mladší.

Dvaatřicetiletý šéf M5S Luigi Di Maio tento měsíc popřel, že si přeje ministrův odchod, ale dodal, že Tria musí peníze na nepodmíněný příjem a dřívější odchod do penze "někde najít". Minulý týden unikla na veřejnost nahrávka vysoce postaveného člena M5S, který na ní nevybíravými slovy konstatuje, že ministerstvo financí musí plány hnutí do rozpočtu dostat, nebo se jich strana zbaví.

Agentura Reuters poznamenala, že finanční trhy sází na Triu a věří, že se mu podaří některé nákladné kroky koalice zastavit. Dluh Itálie se pohybuje kolem 131 procent hrubého domácího produktu (HDP) a je druhý nejvyšší v eurozóně po dluhu Řecka.