Izrael legalizuje své osady, můžou být překážkou k míru

Izraelská osada

Izraelská osada Zdroj: Cumulus via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Ahmed nejraději pase ovce a hraje fotbal. Na obzoru je izraelská osada Kfar Adumim.
Problémy začaly, když v roce 1979 hned za humny vyrostla izraelská osada Kfar Adumim.
Starobylé přístavní město Jaffa
Bazilika Zvěstování v Nazaretu
Jeruzalém (Zeď nářků)
25
Fotogalerie

zraelský parlament předběžně souhlasil s návrhem zákona, který by mohl legalizovat stovky domů vystavěných v osadách na okupovaném Západním břehu Jordánu na soukromé palestinské půdě. Informují o tom dnes zahraniční agentury, podle kterých jde jen o začátek celého a nejspíš dlouhého procesu.

O zákonu se bude v parlamentu hlasovat ještě několikrát a také ho zřejmě posoudí izraelské soudy.

Dnešní hlasování znamená vítězství nacionalistů, kteří jsou součástí vlády premiéra Benjamina Netanjahua a kteří podporují osadníky, uvedla agentura AP. Nařízení by mohlo zlegalizovat například nelegální židovskou osadu Amona. ¨

Izraelský soud přitom již v roce 2014 rozhodl, že osada, kde žije v mobilních domech asi 40 rodin, musí být do 25. prosince letošního roku vyklizena.

Výstavba židovských osad, kterou kritizují Palestinci i mezinárodní společenství, je jedním z důvodů, proč se nedaří obnovit mírová jednání mezi Izraelci a Palestinci. Na palestinské straně jsou zase překážkou útoky palestinských radikálů na židovské obyvatele země.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Chtějí proto, aby z Předjordánska, tedy Západního břehu, odešli všichni izraelští vojáci i osadníci.