Izrael prý vymění mlčení o íránském jaderném programu za zbraně

izraelská armáda (ilustrační foto)

izraelská armáda (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Izrael přestane kritizovat připravovanou dohodu o íránském jaderném programu, jestliže mu za to USA poskytnou kompenzace. List Jediot Achronot s odvoláním na nejmenované izraelské představitele řekl, že Izrael bude za mlčení požadovat moderní a nákladné zbraně.

Izrael patří k největším kritikům rozhovorů s Íránem. Podle harmonogramu mají skončit do 30. června dohodou, která umožní zrušit protiíránské sankce za ústupky, které musí Írán učinit ve svých jaderných aktivitách. Podle Izraele to není dostatečná záruka toho, že Írán nebude dál pracovat na atomové bombě, jíž se Izrael cítí ohrožen.

Podle Jediot Achronotu si nyní v Izraeli uvědomují, že dohodu asi nebude možné zablokovat a že se to nepodaří ani americkému Kongresu, který s diplomacií Bílého domu nesouhlasí. Izrael se prý může vydat jinou cestou, která mu umožní zajistit si bezpečnost, totiž požádat USA o kompenzaci v podobě nákladných zbrojních systémů. „Bílý dům je ochoten zaplatit vysokou cenu za umlčení Izraelců v této otázce. Překvapuje nás, že ještě nebyl vznesen požadavek,“ sdělil zdroj izraelského listu.

Podle něj už zástupci Pentagonu a amerického ministerstva zahraničí začali jednat o možnostech, které by uspokojily požadavky Izraelců. Nejčastěji se hovoří o navýšení dodávek bojových letadel F-35 do Izraele. Dále se mluví o dodatečných bateriích branného protiraketového systému Iron Dome, které by zaplatily USA.

Spojenci s USA

USA jsou největší spojenec Izraele a od roku 1962 dosáhla americká vojenská pomoc této blízkovýchodní zemi 100 miliard dolarů. V minulém desetiletí dosahuje suma roční pomoci tři miliardy dolarů (73 miliard korun). USA až do roku 1962 dodržovaly zbrojní embargo vůči Izraeli. Zrušil je až prezident John Kennedy, když Izraeli umožnil zaplatit si americké rakety Hawk typu země-vzduch. O tři roky později Američané Izraelcům prodali útočné tanky Patton. V 60. letech byla hlavním zbrojním dodavatelem Izraeli Francie, USA ji vystřídaly definitivně po šestidenní válce v roce 1967. Vůbec největší zbrojní dodávku obdržel Izrael z USA v roce 1979, kdy podepsal mírovou smlouvu s první arabskou zemí Egyptem. USA tehdy Izraeli poskytly zbraně za víc než 15 miliard dolarů.

Rozhovory šesti velmocí s Íránem o jeho jaderném programu pokračovaly tento týden v Vídni na úrovni náměstků ministerstev zahraničí. Připravují text závěrečné dohody, která má vzniknou do konce června. Na rámci dohody se vyjednávači shodli 2. dubna po maratonu rozhovorů ve Švýcarsku. Podle zdrojů blízkým jednání se ve Vídni vyjednává o detailech, ale zatím nikdo neohlásil významnější pokrok.