Izraelské zkušenosti a peníze z emirátů. Rýsuje se spolupráce nejen v pouštním zemědělství

Izrael by mohl pomoci SAE se zemědělstvím v pouštních podmínkách

Izrael by mohl pomoci SAE se zemědělstvím v pouštních podmínkách Zdroj: profimedia.cz

Izrael by mohl pomoci SAE se zemědělstvím v pouštních podmínkách
Letecké společnosti ze SAE doufají v zisk izraelských klientů, ilustrační foto
Letecké společnosti ze SAE doufají v zisk izraelských klientů, ilustrační foto
SAE věří, že přilákají izraelské turisty, ilustrační foto
SAE věří, že přilákají izraelské turisty, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Normalizace vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty (SAE) začíná mít konkrétní dopady. Arabský stát o víkendu zrušil téměř půl století trvající bojkot židovského, obě země tak spolu mohou začít obchodovat. Jejich představitelé věří, že spolupráce pomůže ekonomickému růstu a technologickým inovacím. Už v pondělí se má uskutečnit první přímý komerční let izraelské společné El-Al z Tel Avivu do Abú Zabí, kterým poletí například zeť amerického prezidenta Jared Kushner.

„Bude to mít důležité hospodářské a geopolitické důsledky pro oba státy. SAE budou především těžit ze zvýšení turistických a dopravních příležitostí, zatímco pro Izrael bude formalizace vztahů znamenat zlepšení jeho bezpečnostního postavení,“ komentoval pro web gulfnews.com navazování vztahů mezi zeměmi analytik agentury Moody’s Thaddeus Best.

Letecké společnosti z emirátů doufají, že by se díky servisu pro izraelské klienty mohly trochu vzpamatovat z koronavirového útlumu. Židovský stát zase podle Besta v Perském zálivu získá příležitosti hlavně v oblasti IT, zdravotnictví, odsolování vody a agrárním sektoru. „S jejich penězi a našimi zkušenostmi spolu můžeme ujít pěkný kus cesty,“ potvrdil podle Reuters zájem izraelský ministr zemědělství Alon Schuster.

Konkrétně už se jedná o přenesení zkušeností z pěstování ovoce a zeleniny v Negevské poušti. „Probírali jsme možnosti využití špičkového pouštního zemědělství u konkrétních plodin jako jsou jahody a borůvky, abychom nahradili dovoz,“ řekl magazínu Israel21c Or Haviv ze společnosti Arieli Capital, která v Izraeli buduje agrotechnické inovační centrum.

Gulfnews v brzké době očekává řadu dalších byznysových jednání a uzavřených dohod. Už se například spekuluje o partnerství mezi předními bankami Emirates NBD a Leumi. Očekává se i spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. Izraelská média uvádějí, že celkově by vzájemný obchod obou zemí zpočátku mohl dosáhnout objemu čtyř miliard dolarů ročně s tím, že má potenciál rychle stoupnout na čtyřnásobek.

Historická dohoda o navázaní diplomatických vztahů za asistence Washingtonu byla oznámena v půli srpna. Spojené arabské emiráty se tak po Egyptu a Jordánsku staly třetí arabskou zemí, která tak učinila. Součástí úmluvy byl izraelský souhlas se zastavením plánované anexe Palestinou nárokovaných území na Západním břehu Jordánu.

Nyní je potřeba dojednat detaily, týkající se například otevírání ambasád a navazování dalšího dopravního spojení. Pokrok by mohlo přinést pondělní jednání delegací obou zemí za účasti Američanů.

Normalizace vztahů však není bez potíží. Stále není jasné, zda letadlo El-Al s izraelským a americkým týmem na palubě bude moci využít saúdskoarabský vzdušný prostor, což by cestu zkrátilo. Společnost věří, že povolení získá a tím se nejen jí otevřou nové dopravní možnosti.

V poslední době se vzhledem k určitému americkému tlaku spekulovalo o tom, že by Saúdská Arábie mohla být další zemí, která s Izraelem diplomatické vztahy naváže. Rijád je však ve složité pozici. Jakožto lídr arabského světa musí na židovský stát tlačit, aby nejprve vyřešil otázku palestinské státnosti. Normalizace vztahů Izraele se SAE mu ale zároveň vyhovuje, jelikož oslabuje Írán.