Ještě po dvou měsících byly stanice obsypané květinami, vzpomíná pražský hasič na útoky z 11. září

Teroristické útoky 11.září 2001

Teroristické útoky 11.září 2001 Zdroj: Profimedia

Prezident Donald Trump
Teroristické útoky 11.září 2001
Teroristické útoky 11.září 2001
Světelné znázornění známých "Dvojčat" v New Yorku
Světelné znázornění věží Světového obchodního centra v New Yorku
15
Fotogalerie

Od série teroristických útoků v USA uplynulo 19 let. Události zasáhly celý svět a představují jeden z nejděsivějších momentů nové doby. Teroristé tehdy navedli civilní letadla do mrakodrapů Světového obchodního centra a obě věže se zřítily. Další z útoků se zaměřil na Pentagon. Zemřelo bezmála 3000 lidí, mezi nimi 393 hasičů a záchranářů. Na tragédii vzpomíná Martin Kavka, vrchní komisař pražského hasičského sboru, který New York navštívil krátce po děsivých událostech. 

„Ještě měsíc po teroristických útocích byly hasičské stanice obsypané květinami. Tíhu tragédie jsme si uvědomili právě na stanici, kde z původních 30 členů jich přežilo deset,“ vzpomíná na svou návštěvu newyorských hasičů Martin Kavka, který do města přiletěl šest týdnů po katastrofě. „Pod troskami byli ještě zesnulí hasiči a jejich kolegové je stále hledali. Starosta (Rudy - pozn. red) Giuliani ale rozhodl o zastavení pátrání v troskách a nařídil jejich likvidaci. To se setkalo s odporem a vznikl pocit křivdy,“ dodává komisař s tím, že někteří přeživší hasiči se stále cítí nedostatečně odškodněni, protože kvůli zásahu v troskách plných azbestu následně onemocněli.

V důsledku katastrofy 11. září 2001 v New Yorku zahynulo 393 hasičů a záchranářů, což je pro srovnání zhruba třetina celého pražského záchranného sboru.

„Po 11. září se změnil svět a v České republice se výrazně, k lepšímu, změnil pohled lidí na práci hasičů. Uvědomili si, že je to opravdu náročná a nebezpečná práce,“ hodnotí Kavka následny tragédie. V New Yorku byl na soukromé návštěvě přátel hasičů i před devíti lety, kdy bylo desáté výročí útoku, a příští rok se chystá na dvacáté. „Je to takový desetiletý rituál, létám tam neoficiálně, setkat se s přáteli, navštívit je na stanicích a pohovořit a uctít památku zesnulých. Oficiální připomenutí tragédie je spojené s obrovskými bezpečnostními opatřeními a očekávám, že příští rok budou ještě přísnější,“ říká Kavka.

Letos je připomínka teroristických útoků i součástí předvolebních prezidenských kampaní. Prezident Donald Trump se zúčastní ceremoniálu v Shanksville ve státě Pensylvánie, kde se zřítilo jedno z unesených letadel. Tamní památník navštíví i demokratický prezidentský kandidát Joe Biden. Další ceremonie proběhnou v New Yorku a Washingtonu.