Jihoamerické státy zavírají dveře Venezuelcům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Z ropné velmoci utekly před hospodářskými problémy už více než dva miliony lidí, očekává se prohloubení potíží a chaos.


Venezuelcům, prchajícím před ekonomickou krizí v zemi, slábne naděje na lepší život. Ekvádor a Peru po nich začínají na hranicích vyžadovat pasy, přestože pro ně není snadné dokumenty získat. Mnoho lidí tak patrně zůstane uvězněno v tranzitní Kolumbii. Ti, kteří setrvávají doma, v obavách očekávají devalvaci měny a další plánované změny.

OSN minulý týden uvedla, že v posledních čtyřech letech kvůli ekonomických potížím a autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura prchlo z Venezuely 2,3 milionu lidí. Mnozí doufají, že emigrací získají alespoň přístup k potravinám a lékům. Podle odhadů vstoupilo v uplynulých patnácti měsících do Kolumbie milion Venezuelců. Čtyři tisíce z nich každý den míří k ekvádorské hranici, zhruba stejné počty pak pokračují do Peru.

Obě země ale nyní oznámily, že prchající se budou muset prokázat pasy. Získat ve Venezuele cestovní doklad je přitom mimořádně zdlouhavá nebo nákladná procedura. Krok sousedů už vzbudil kritiku Kolumbie, která se obává hromadění Venezuelců na svých jižních hranicích a ještě méně kontrolovaného pohybu osob. "Pasový požadavek nezastaví migraci, protože tito lidé neopouštějí svou zem kvůli potěšení, ale z nezbytnosti," uvedl podle BBC šéf kolumbijského migračního úřadu Christian Krüger.

"Nevím, kam půjdeme, ale zpátky se vrátit nemůžeme. Nemáte představu, jak to tam vypadá. Celé rodiny se živí odpadky," citovala agentura Reuters jednoho z uprchlíků. Také Brazílie se tento měsíc pokusila soudně omezit migrační vlnu z Venezuely, nakonec ale hranice zůstala otevřena. Aktuálně k ní míří brazilští vojáci, protože v uplynulých dnech došlo ke střetům mezi imigranty a obyvateli příhraniční oblasti.

Lidé, kteří zůstali ve Venezuele, mezitím děsí vidina dalších plánů vlády. Před obchody se tvoří fronty, všichni jsou zmatení a nevědí, co přesně čekat. Maduro v pátek ohlásil změny oficiálního kurzu, které ho přizpůsobují realitě černého trhu znehodnocením měny téměř o 96 procent. "Chci, aby se země zotavila a mám na to recept. Důvěřujte mi," prohlásil prezident státu, kde by se podle odhadů Mezinárodního měnového fondu mohla inflace do konce roku vyšplhat na milion procent.

Krok má doprovázet zvýšení platů. Na druhou stranu ale Maduro už před několika dny oznámil, že v rámci boje s pašeráctvím omezí dotace na pohonné hmoty. Experti se obávají, že plánovaná opatření jen dále prohloubí zmatky mezi firmami i spotřebiteli. Podle nich zcela pomíjejí příčiny potíží v čele s vládní neschopností nakládat s ropným bohatstvím země.