Joe Biden se díky debatě přiblížil prezidentskému úřadu. Burza v japonském Tokiu se zastavila

První prezidentská debata pomohla Joeovi Bidenovi. Jeho šance na vítězství se podle odborníků zvýšili na 78 procent.

První prezidentská debata pomohla Joeovi Bidenovi. Jeho šance na vítězství se podle odborníků zvýšili na 78 procent. Zdroj: Reuters

Lukašenkova rivalka Svjatlana Cichanouská zakládá stínovou vládu Běloruska.
Tokijská burza se dnes zastavila kvůli technické chybě.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Bidenovy šance vzrostly

Šance demokratického kandidáta Joea Bidena na získání křesla v Bílém domě se po úvodní televizní debatě s jeho soupeřem Donaldem Trumpem zvýšily. S odvoláním na profesionální prognózy to tvrdí agentura Bloomberg. Biden podle nich nyní vyhraje volby na 78 procent. Debata mu zároveň vynesla dalších deset milionů dolarů, skoro 230 milionů korun, které mu přispěli soukromí dárci na jeho kampaň. Televizní společnosti dnes také oznámily, že po chaotické první diskuzi změní pravidla debat. Studia budou například vypínat mikrofon kandidátovi, jenž právě nehovoří, aby se zabránilo vzájemnému skákání do řeči. Trumpův volební tým rozhodnutí kritizoval.  

Bělorusko bude mít alternativní vládu

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která aktuálně pobývá v Litvě, včera oznámila vytvoření stínové běloruské vlády. Ta bude operovat v exilu. Jejími prvními členy mají být zmocněnec pro lidská práva Hary Pahaňajla a ekonom Ales Aljachnovič, jenž bude mít na starosti hospodářské reformy. Režim prezidenta Alexandra Lukašenka je podle Cichanouské „nelegitimní a neví si rady se svými úkoly“. Cílem exilového kabinetu je prý zejména sjednotit běloruskou opozici.  

 

Z trhů a burz 

Nejhorší měsíc od března

Americké akcie včera posilovaly a to zejména díky nadějím na zavedení nových opatření na podporu hospodářství USA. Index S&P 500 zpevnil o 0,83 procenta a Dow Jones vyrostl o 1,2 procenta. Technologický Nasdaq Composite narostl o 0,74 procenta. Za uplynulý měsíc však všechny tři hlavní zaoceánské indexy skončily ve výrazné ztrátě. Pro investory bylo září vůbec nejslabším měsícem od letošního března. V mínusu skončily za celé září také nejsledovanější západoevropské burzy.     

Výpadek japonské burzy

Obchodování na japonské burze v Tokiu se poprvé v historii zcela zastavilo. Může za to technická závada na počítačovém systému. Výpadek zasáhl také menší japonské burzy ve městech Nagoja, Fukuoka a Sapporo. Zatím není jasné, kdy bude problém odstraněn, ale vypadá to, že minimálně celý dnešní den zůstanou tamní trhy uzavřené. Tokijská burza je s hodnotou šest bilionů dolarů, čili asi 138 bilionů korun, po Spojených státech a Číně třetí největší na světě.    

Tweet dne

“Je skvělé vidět, jak severoirská společnost ukazuje ostatním cestu. První britské steaky od vypuknutí nemoci šílených krav budou exportovány do Spojených států. Britský farmářský průmysl vyroste o 66 milionů liber.“

Státní sekretář Severního Irska a člen britského parlamentu Brandon Lewis má důvod k radosti. Velká Británie včera poprvé po 24 letech začala vyvážet hovězí maso do USA. Amerika zakázala dovoz britského masa v roce 1996 kvůli epidemii nemoci šílených krav. Embargo však bylo letos v březnu zrušeno. První zásilku steaků za Atlantský oceán po téměř čtvrtstoletí obstarala severoirská firma Foyle Food Group. Ta vznikla teprve dva roky po zavedení zmiňovaného zákazu. 

Stane se dnes

  • Na Slovensku začne ode dneška platit nouzový stav. V platnost vstoupí také další opatření včetně povinného nošení roušek na veřejnosti.
  • Začíná mimořádný dvoudenní summit Evropské unie. Původně se měl konat už v září, kvůli karanténě předsedy Charlese Michela byl ale posunut. První den bude věnován vztahům s Tureckem, Čínou či společné reakci na vývoj v Bělorusku.
  • Americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo zveřejní výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí.
  • Brusel vydá zprávu o vývoji nezaměstnanosti v zemích Evropské unie za srpen.